Belföld

Elmarad a szakszervezeti egyesülés

Az MSZOSZ már kimondta megszűnését, ám a SZEF és az ASZSZ elégedetlen volt az összeolvadás részletkérdéseinek megoldásával

Amint azt korábban hírül adtuk, november 21-22-re hirdették meg a „beolvadás kongresszusát” a Magyar Szakszervezeti Szövetséget (MASZSZ) létrehozó konföderációk.

szakszervezeti egyesülés 20141113
Varga László, a SZEF, Pataky Péter, az MSZOSZ és Székely Tamás, az Autonómok vezetője a „gigaszakszervezet” egy évvel ezelőtti alakuló kongresszusán. Hol van már a tavalyi torta… (Fotó: MTI - Kovács Attila)

 A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) vezetői tavaly május elsején jelentették be a fúziót, és 2013. december 6-án tartotta alakuló ülését a „gigaszakszervezet”, amelyen arról döntöttek, hogy egy év alatt tisztázzák a teljes összeolvadáshoz még hátralévő – szervezeti, személyi és az ingatlanvagyonnal kapcsolatos – kérdéseket.

Október végén az MSZOSZ kongresszusa el is fogadta a határozatot a konföderáció megszűnéséről, illetve a MASZSZ-ba való beolvadásról. A tervek szerint a gigaszakszervezet tanácskozása előtt ugyanezt a lépést a másik két fúziós partnernek is meg kellett volna tennie. Tegnap azonban kiderült, hogy a SZEF kongresszusa - a múlt pénteken - nem fogadta el a szükséges határozatot, mivel úgy ítélte meg, hogy még nem rendeződött megnyugtatóan minden kérdés az egyesüléssel kapcsolatban. Az ASZSZ kedden rendezte kongresszusát, közleménye szerint „élénk vita után” úgy döntöttek, hogy kiállnak „a szakszervezeti mozgalom megújítása, a nagy érdekvédelmi integráció mellett”, ezért készek „egy új egyesülési terv kidolgozásában is együttműködni”.

Információink szerint az MSZOSZ önmagát megszüntető határozatának is van egy olyan záradéka, amely szerint ha mégsem valósul meg a három konföderáció fúziója, úgy a döntés hatályát veszti, tehát marad minden a régiben. Ma összeül a MASZSZ elnöksége, ám az már biztosnak látszik, hogy a gigaszakszervezet a végső formájában mégsem jön létre a jövő hét végén, ezért kérdéses, hogy a kongresszust egyáltalán megtartják-e. További kérdés, hogy van-e esély a teljes összeolvadásra, ha az azzal kapcsolatos problémákat másfél év alatt sem sikerült megnyugtató módon rendezni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom