Belföld

Ellenségeskedés helyett építkezés

Sipos Balázs, a kormánypártok kéthelyi jelöltje stabil büdzsére alapozhat

A 2010-es önkormányzati választáson a somogyi települést korábban öt cikluson át irányító polgármester nem indult a posztért, amelyet aztán a Fidesz–KDNP jelöltje, Sipos Balázs nyert el. Azonban elődje a jelek szerint nehezen barátkozott meg az új helyzettel, és tavaly már a képviselő-testület feloszlatását kezdeményezte az „ellenzék”, a „megrendült bizalomra” hivatkozva. Volt aláírásgyűjtés és tüntetés is. Végül a feloszlatás elmaradt, de a testület kicserélődött. A jegyzőváltás miatt kitört vihar elült, Kéthely polgármestere most ismét indul a kormánypártok színeiben.

siposbalazs
Sipos Balázs (Fotó: MH)

– Hogyan sikerült lecsillapítani a ke-délyeket?
– Annak ellenére, hogy különböző indokokkal folyamatosan támadtak, igyekeztem mindenkinek segítő kezet adni, azoknak is, akik ellenségesek voltak velem. Szerencsére sikerült olyan jegyzőt találni, akivel jól tudunk együtt dolgozni, és a kéthelyiek is elégedettek vele, mert pártatlannak és segítőkésznek tartják.

– Az ellenségeskedés helyett a munkára koncentrálva milyen eredményeket sikerült elérni négy év alatt?
– Közgazdászvégzettségem van, nagyon fontosnak tartom, hogy minden beruházás ár–érték arányos legyen, és csak akkor kezdjünk bele valamibe, ha rendesen el is tudjuk végezni. Szemben azzal, hogy például a korábban felújított kultúrházunk azóta is beázik. Kicseréltük a tornaterem sportburkolatát, korszerűsítettük a közétkeztetési konyhánkat és az utcai közvilágítást, a község könyvtárát informatikai eszközökkel szereltük fel és rendbe hoztuk az épületet belsőleg, valamint beszereztünk egy mikrobuszt is – mindezt 16 millió forint önrészből és 66 milliós pályázati támogatásból. Évente átlagosan húsz közmunkást foglalkoztatunk, akik karbantartják a járdákat és a belvízelvezetőket.

– Stabil a költségvetés?
– Adóssága nem is volt a településnek, de a tartalékunk növekedett. Mivel az adósságkonszolidációban nem kellett részt vennünk, 44 millió forintra szereztünk jogosultságot, ebből útjavítást és a központi terület járdáinak, buszmegállójának felújítását tervezzük. Két pályázat eredményére várunk, ebből korszerűsítenénk az óvodát és az orvosi rendelőt. Szeretnénk építeni egy új kultúrházat is.

– Sok rendezvényt szerveznek?
– Havonta van valamilyen rendezvény, minden évben szervezünk falunapot, szakköreink közül pedig legsikeresebb az asszonykórus és a sakk. Mivel az általános iskolások tanulnak néptáncot, nemrég indítottunk egy középiskolás néptánccsoportot is.

– Van elég munkalehetőség?
– Kéthely viszonylag jó helyen van, közel a Balaton és Marcali, a munkanélküliségi mutatók kedvezőbbek az országos átlagnál. Hamarosan újraindul a helyi műanyagüzem is, amely ötven embernek adhat munkát.

– Két polgármesterjelölt van, ellenfele most először méretteti meg magát. Mit lehet tudni róla?
– Építési vállalkozó, őt a korábbi polgármester támogatja, pedig velem szemben négy éve épp az volt a kifogása, hogy tapasztalatlan vagyok. Amúgy nem hallottam még konkrét ígéreteket, csupán azt, hogy engem el kell takarítani az útból.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom