Belföld

„Egyik ellenfelemet sem becsülöm le”

Láng Zsolt: Hivatásomnak érzem a polgármesteri munkát, megtisztelő, hogy tehetek a városrészért, ahol születésem óta élek

Polgármesteri tevékenységem egyik első intézkedése volt 2007-ben, hogy megalkottuk Budapest akkor legszigorúbb építési szabályzatát. Azóta következetesen betartatjuk a helyi jogszabályokat, esetenként a konfliktusokat is vállalva – mondta a Magyar Hírlapnak Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, a Fidesz–KDNP jelöltje. Hozzátette, ennek köszönhető, hogy az egykori Lipót területe nem válhatott az ingatlanspekuláció áldozatává, s a jövőben is csak olyan beruházás valósulhat meg ott, amely egészségügyi célt szolgál.

– Horváth Csaba végül kénytelen volt lemondani főpolgármester-jelölti ambícióiról, s maradt neki a kerületi indulás. Egyelőre azonban nem sok energiát fektet a helyi kampányba, továbbra is inkább Tarlós Istvánt támadja. Vagy önök hallottak bármilyen, kifejezetten a II. kerületet érintő elképzeléséről, ígéretéről a Széll Kálmán tér visszanevezésén kívül?

– Nem tisztem, hogy Horváth Csaba teljesítményét és politikusi pályáját értékeljem. Hatan is megméretik magukat kerületünkben, és egyik ellenfelemet sem becsülöm le. Egyébként Horváth Csaba intenzív plakátkampányt indított, és néhány ígéretét is olvastam már szórólapon. Nem sok összefüggést érzek ígéretei és a valóság között.

– A városrészben komoly gondokat okoztak korábban az engedély nélküli építkezések. Mit tett azért, hogy ez megváltozzon?

– Polgármesteri tevékenységem egyik első intézkedése volt 2007-ben, hogy megalkottuk Budapest akkor legszigorúbb építési szabályzatát. Azóta következetesen betartatjuk a helyi jogszabályokat, esetenként a konfliktusokat is vállalva, mert szabályszegők mindig akadnak. A II. kerületet sokan Budapest tüdejének tekintik, így a természeti értékek megóvása minden fővárosi érdekében áll. Azt azonban nem akadályozhatjuk meg, hogy a tulajdonos – a jogszabályi keretek között – rendelkezzen a tulajdonával, még ha ez esetlegesen addig beépítetlen telken történő építkezést jelent is.

– Ha már szóba kerültek az építkezések: mi tudható a 2007-ben bezárt Lipótról?

– Hála az általunk alkotott szigorú szabályozásnak, nem válhatott a terület az ingatlanspekuláció áldozatává. A jövőben csak olyan beruházás valósulhat meg ott, amely egészségügyi célt szolgál. Folyamatosan egyeztetünk a kormánnyal a nagy múltú intézmény sorsáról, s ugyanez igaz a János Kórházra is. Helyzetük rendezése kiemelt feladataink közé tartozik.

– Tavaly elnyerte az Év Polgármestere díjat. Hátradőlhet, vagy vannak még kihívások?

– A polgármesteri munkát hivatásomnak érzem. Megtisztelő feladat, hogy tehetek azért a városrészért, ahol születésem óta élek. Számos olyan kezdeményezésünk van – így az egész kerületet érintő út- és járdafelújítási program vagy a térfigyelő rendszer kiépítése –, amely még nem zárult le. Egyik fő célkitűzésem, hogy a II. kerületiek számára biztosítva legyen a huszonegyedik század igényeinek megfelelő egészségügyi alap- és kórházi ellátás. Bízom benne, hogy már a választók postaládájában van következő öt évem programja, amelyben részletesen bemutatom a városrészünk további fejődését szolgáló, a kerületiek életminőségét javító terveket.

Bővebben a hétfői Magyar Hírlapban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom