Belföld

Egyértelműen több jut az oktatásra

Rétvári Bence: Számszerűsíteni kell a szakszervezeti követeléseket, mert azok a béremelési igényt csak burkoltan tartalmazzák

A Pedagógusok Szakszervezetének huszonöt pontja közül háromból következik a további tizennyolc százalékos béremelési igény, ezek a kötelező óraszám huszonhatról huszonkettőre csökkentése, az órakedvezmények és a különböző pótlékok visszaállítására vonatkozó követelések.

iskola 20160217
Iskolai életkép. A tananyag mennyiségéről és a tanári feladatokról egyaránt folytatódik az egyeztetés (Fotó: Varga Imre)

Az ellenzék által hangoztatottakkal szemben tény, 2010 óta nem csökkent, hanem reálértékben és GDP-arányosan is növekedett az oktatásra fordított összeg, az egyértelmű többletet a pedagógusok bérének emelkedése adja, amely azóta 234 milliárd forint pluszt jelentett – hangoztatta tegnapi sajtótájékoztatóján a humántárca parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hozzátette, a kormányzati szándék a tanárok megbecsültségének növelésével az volt, hogy tehetséges fiatalokat vonzzanak a pályára.

A Pedagógusok Szakszervezetének huszonöt pontos követelésével kapcsolatban kijelentette, ezt számszerűsíteni kell, hogy láthatóvá váljon, milyen anyagi vonzata van, azt ugyanis csak burkoltan hordozza. Mint ahogy azzal is tisztában kell lenni, a tankönyvpiac szabaddá válása „tizenötmilliárdot húzna ki a családok és az állam zsebéből”, ennyibe kerül ugyanis évente az ingyenes tankönyvprogram, amelynek keretében idén már minden alsó tagozatos gyermek díjmentesen jut majd a tankönyvcsomaghoz.

Galló Istvánné PSZ-elnök sztrájkfenyegetéséről Rétvári azt mondta, ilyet eddig nem jeleztek nekik, pedig folyamatosan tárgyalnak. A sztrájkbizottsággal folytatott, múlt pénteki egyeztetés alapján hamarosan elküldik a 2013-as megállapodás kiegészítéséről szóló javaslatot a PSZ-nek is. Az „alternatív kerekasztalra” a Tanítanék Mozgalom nem hívta meg a kormányt – közölte az államtitkár, megjegyezve, ha a civilek következetesek lennének, a köznevelés összes szereplőjével egyeztetnének.

Palkovics László oktatási államtitkár elmondta, a huszonöt pontból háromból következik pedagógusbér-emelés, ezek a kötelező óraszám huszonhatról huszonkettőre való csökkentésére, valamint az órakedvezmények és a különböző pótlékok visszaállítására vonatkozó követelések. Számításaik szerint ezek összességében tizennyolc százalékos további béremelést jelentenének az eddigiek fölött.

Amint azt megírtuk, e héten megtartja első ülését a köznevelési kerekasztal három, az Emmi által vezetett munkacsoportja. Online fogadóóráján Palkovics László lapunk kérdésére tudatta, csupán az alakuló üléseken derül ki, pontosan kiket delegáltak a különböző intézmények, szervezetek a munkacsoportokba. A Nemzeti Pedagógus Kar, amely a „gyermek-, tanulói életutak” munkacsoport „témafelelőse”, már megküldte meghívóját az államtitkárságnak, tehát ez a munkacsoport is megalakul ezen a héten.


Civil platform kerekasztal helyett

Negyvenöt civil és szakmai szervezet részvételével civil közoktatási platform alakult tegnap Budapesten. Az alakuló ülésen Radó Péter oktatáskutató, levezető elnök a kormány által kezdeményezett köznevelési kerekasztalra utalva kiemelte, a platform új kezdeményezés, nem alternatív kerekasztal, és leginkább a közeljövő operatív teendőire akar koncentrálni, eljutva egy közös követeléslistához. Célja, hogy a résztvevők megvitassák, hogyan tudják az elindult folyamatokat továbblendíteni, és megfelelő támogatást nyújtani a különböző kezdeményezéseknek és törekvéseknek. Az összejövetelen megjelent Galló Istvánné, a PSZ elnöke is. (BR)