Belföld

Egy hónap van a tankönyvrendelésre

Az iskolákat a Kello személyes ügyintézője segíti az ellátás lebonyolításában

Húsz százalékkal ismét olcsóbbak lesznek a tankönyvek, háromszázezer diák pedig ingyenesen juthat a kiadványokhoz. A rendelés egyszerűbbé válik, fizetni csak a már átvett könyvekért kell. Nem lesznek kész csomagok, de megháromszorozzák a tankönyvfelelősök díját.

tankönyv 20150409
Egyszerűsítették a rendszert (képünk illusztráció) (Fotó: Csudai Sándor)

Megkezdődött a tankönyvrendelés a következő tanévre. A legfontosabb változás, hogy több idő áll rendelkezésre, és a kiadványok további húsz százalékkal lesznek olcsóbbak – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára. Czunyiné Bertalan Judit a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, megváltoztatták a tankönyvrendelési felületet, így könnyebb és biztonságosabb lesz a folyamat. Az idén harminc nap áll rendelkezésre a kiválasztásra és a rendelések rögzítésére. A tankönyvcsomagok átlagára tizenkétezer forint körül lesz. A térítésmentesség már az általános iskola első három évfolyamára terjed ki. Összesen háromszázezer diák juthat ingyenesen a kiadványokhoz.

Az államtitkár az MTI tudósítása szerint arról is beszélt, hogy folyik a tankönyvek tartalmi fejlesztése az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél, újabb évfolyamokra fejlesztettek ki kiadványokat, a véleményezésben több száz pedagógus vesz részt. Javasolt tankönyvlista nincs, a Könyvtárellátó (Kello) honlapján azok a könyvek kapnak jelölést, amelyek a Nemzeti alaptantervvel kompatibilisek. A tavalyi csaknem négyezerrel szemben mintegy kétezer-hétszáz kiadvány szerepel a listán, ebben több új könyv is van.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója elmondta, hatékonyabbá és egyszerűbbé teszik az ellátást, céljuk, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben és határidőre leszállítsák a tankönyveket. Egyszemélyes ügyfélkezelő rendszert alakítottak ki, minden iskolát egy-egy ügyintézőhöz rendelnek, aki a rendelés elejétől a tankönyvellátás végéig segíti az intézményeket.

A rendelés diákonként történik továbbra is, de már nem csomagolják össze tanulónként, hanem iskolákra bontva, összesítve szállítják ki a tankönyveket. Ezzel is az esetleges hibákat szeretnék kiküszöbölni. Ezenkívül nem számláznak előre a tankönyvekért, hanem azt számlázzák majd le, amit a diákok, a szülők már átvettek. A számlát az iskolán keresztül kapják meg a tanulók, és szeptember 15-ig kell kifizetniük a könyveket. Egyszerűsítették a hittan- és erkölcstankönyvek rendelését is, és rögzítették, mely tankönyv, melyik bevett egyház által elfogadott kiadvány. A Kello saját forrásból megháromszorozza azt az összeget, amelyet az iskola fenntartóján keresztül a tankönyvfelelősöknek fizetnek, így háromszáz forint plusz áfa jár diákonként.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke közölte, javaslatuk nyomán építették be az új rendszerbe a tanári példányok számának megváltoztatását, a pótrendelés, a visszáruzás módosítását. A kar feladata lesz, hogy az új kiadványokat folyamatosan kontrollálják, véleményezzék.


Diákkutatók a vidék jövőjéért

A magyar mezőgazdaság következő évtizede meghatározó szereplőinek nevezte a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) agrártudományi szekciójában részt vevő hallgatókat a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkára Hódmezővásárhelyen. Nagy István azt mondta, az ifjú kutatók feladata és felelőssége lesz, hogy megújítsák a magyar mezőgazdaságot. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke hangsúlyozta, az OTDK-n részt vevő fiatalok a vidék jövőjének letéteményesei, „ők azok, akik a mi generációnk által megkezdett munkát sikerre viszik”.


Uniós segítséggel minősítenek

Folytatódik a pedagógus-előmeneteli rendszer bevezetése, az idén csaknem tizenötezer pedagógus vesz részt minősítő vizsgán – közölte az Oktatási Hivatal tegnap az MTI-vel. A minősítési eljárások és a tanfelügyeleti ellenőrzések tervezése, előkészítése, szervezése, lebonyolítása, az ehhez szükséges logisztikai és informatikai háttér biztosítása, továbbá a hosszú távú és hatékony működtetést szolgáló minőségbiztosítási rendszer kiépítése a Köznevelési reformok operatív megvalósítása című kiemelt projekt keretében, az Európai Unió több mint négymilliárd forintos támogatásával valósul meg.