Belföld

Délelőtt közös iskolakerülésre, délután tüntetésre buzdítanak

Ne menj iskolába! nap jövő pénteken – Ismét diákokat igyekeznek politikai célra felhasználni

Soros bábszínházának nevezte korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jövő péntekre szervezett akció mögött álló Független Diákparlamentet, amely ezt visszautasítja, miközben tény, hogy szerves része a Nyílt Társadalom Alapítványok és a Norvég Civil Alap által fenntartott rendszernek.

Nem buzdítunk senkit iskolakerülésre. Az általunk is támogatott Ne menj suliba! nap egy, a közösségi médiában alakult kezdeményezés, melyhez kapcsolódik egy diákdemonstráció is aznap este, amelyet mi is támogatunk - írja honlapján a Független Diákparlament nevű szervezet. A kijelentés komolysága már logikailag is megkérdőjelezhető - hiszen az akció címe Ne menj suliba!, márpedig a FD az egész kezdeményezést reklámozza, nem csupán a tüntetést –, emellett a Facebook-esemény három szervezőjének egyike, Gyetvai Viktor, az FD „operatív és képviselői koordinátora” privát bejegyzésében ezt írta: Ne feledjétek: január 19-én délelőtt nem megyünk suliba, délután pedig találkozunk a Parlament előtt.

Nem sokkal több az igazságtartalma a „Független” Diákparlament másik hangsúlyos állításának sem: „Soros Györgytől és/vagy az általa működtetett alapítványoktól soha nem kaptunk támogatást.” A szervezet weboldalán „Együttműködő partnereink” címszó alatt a Hálózat a Tanszabadságért (HAT), a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület és a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) szerepel.

A DIA támogatói közt van az Open Society Foundations és a Norvég Civil Támogatási Alap. A DIA 2016-os közhasznúsági jelentése szerint az Ökotárs Alapítványtól például 34,8 millió forintot kapott (ebből a tárgyévi 9,5 millió), a Norvég Alaptól pedig közel hárommilliót az úgynevezett „Tanulószoba” projektre. Utóbbi egyébként egy „köztéri installáció” bemutatása volt Budapesten, Miskolcon Pécsen és Szegeden. Az „alkotás” egy nagy iskolatábla, rajta öt házikóval, amelyekbe belenézve a magyarországi gyerekek sanyarú életkörülményeit mutató adatokat láthattak az érdeklődők. Az FD másik partnere, a Hálózat a Tanszabadságért régi ismerősünk, amint azt többször megírtuk, ezt a szervezetet a Gulyás Márton által megálmodott és Norvég Alap által támogatott Humán Platform hívta életre.

Az FD által közzétett adatok szerint a szervezet összes kiadásainak mintegy hetven százalékát – több mint hétszázötvenezer forintot – a Facebook-hirdetések teszik ki.A bevételek egy része a HAT kasszájából származik, amin már csak azért sem lehet csodálkozni, mert a „Támogass minket!” címszónál is a HAT alapítványának – Alapítvány a Tanszabadságért – számlaszáma van megadva, adakozás esetén a közleménybe kéretik beírni: „Független Diákparlament”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tavaly szeptemberi, a minisztérium épülete előtt tartott performanszra reagálva Soros György bábszínházának nevezte a Független Diákparlamentet.

Visszatérve a jövő péntekre meghirdetett iskolakerülős-tüntetős akcióra: a három „magánszemély” szervező egyike a már említett független diákparlamenter Gyetvai Viktor, a másik Kocsis Géza, aki a közösségi oldalon korábban invitált már nemzeti összetartozás napi rendezvényre és szervezett Vesszen Trianon! címmel demonstrációt, valamint Vízcsatát a Margitszigeten.A harmadik szervező, Bognár András (Bandika) egy diákzenekar gitárosa.

A tüntetésre buzdító videón megszólaló fiatalok a következő közhelygyűjteményt sorolják fel: „én azért állok ki január 19-én, hogy a diákok számára elérhető legyen a céljuk”, „hogy megmutassuk a diákoknak, hogy lehet személyre szabott lehetőségeket előállítani”, „hogy a diákokat kellően motiválják, és olyan tudást adjanak a kezünkbe, amivel a való életben is boldogulunk”, „hogy minden magyar diák modern és korszerű körülmények között tanulhasson” „hogy az oktatási döntéshozók figyelembe vegyék a diákok véleményét”. Az írott felhívás szerint „igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszert” követelnek, „amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik”, és „nem kell felesleges anyagokat tanulniuk”.