Belföld

Csökken a Kello terjesztési bevétele

Cél a tankönyvcsomagok pontos összeállítása

A tankönyvellátás változásai a pedagógusok közül csak a tankönyvfelelősöket érinti, az ő juttatásuk megháromszorozódik – emlékeztetett egy írásbeli kérdésre adott válaszában Rétvári Bence államtitkár.

A logisztikai visszajelzések, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, a Nemzeti Pedagógus Karral és a Tankönyvfelelősök Baráti Körével folytatott konzultációk alapján született meg a 2015/16-os tanévre az a döntés, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az iskolák által leadott rendelések szerint, intézményenként állítja össze a tankönyvcsomagokat – írta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Kunhalmi Ágnes és Kiss László szocialista országgyűlési képviselők kérdésére. Hozzátette, a cél a pontos csomagolás, a takarékos és környezetbarát feladatellátás, a rendelések és a visszáruzás rugalmas kezelése.

Az államtitkár emlékeztetett, januárban a Kello vezetésében változás történt. A társaság új ügyvezetője, Tőczik Zsolt elemezte a folyamatokat, az elmúlt két év tapasztalatait, egyeztetett az érintett szervezetekkel, ezek alapján hozta meg döntését. A változás személyi és költségvetési vonzataival kapcsolatban Rétvári felidézte, a Kello a csomagolás miatt idénymunkásokat alkalmazott, így a döntés a Kello állandó dolgozóit nem érinti. A Kello a tankönyvellátással kapcsolatos költségeket a bevételeiből fedezi, terjesztési bevétele jogszabályban meghatározott, összege a tankönyv árához kötött, így a tankönyv árának csökkenésével arányosan a Kello terjesztési bevétele is csökken – hangsúlyozta.

Rétvári leszögezte, az intézkedés a pedagógusok számára nem jelent pluszterhet, az iskolai tankönyvfelelősöknek pedig a korábbinál több pénz jár, hiszen a Kello megháromszorozta a tankönyvfelelősök juttatását. A diákonként háromszáz forintot a Kello a fenntartónak utalja, annak feladata azt kifizetni a tankönyvfelelősöknek.

Megírtuk, Tőczik Zsolt kijelentette, „tanulni akarunk a hibákból, és kijavítani azokat”. Az ügyvezető reméli, augusztus 25-ig az utolsó szállítmány is megérkezik az iskolákba.