Belföld

Cáfolják az Akadémiát a friss oktatási adatok

Ha valamit hiányolnak vagy nem ismernek, forduljanak bizalommal kollégáikhoz, akik ott voltak a kerekasztalnál – javasolta a kritikusoknak Rétvári Bence államtitkár

Mind az Eurostat adatai, mind az EU legfrissebb, úgynevezett képzési figyelő kiadványa szerint az elmúlt évek többségében a magyar GDP-arányos oktatási költségek meghaladták az uniós átlagot – közölte a szaktárca az akadémikusok kritikájára reagálva.

Ismét bírálta a hazai oktatást a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Közgyűlése, illetve a jelen lévők nyolcvan százaléka hétfőn határozatot fogadott el, amelyben az oktatási források emelését és az esélyegyenlőség növelését sürgeti. Az MTA közölte: a költségvetési támogatásnak el kell érnie legalább az EU28 országok átlagát, de az érzékelhető javuláshoz azt meg is kellene haladnia. További problémaként a korai iskolaelhagyók arányának növekedését, a régiók, illetve az egyes iskolák közötti különbségek növekedését említették, valamint azt, hogy a pedagógusok bére az egyéb szakmákban dolgozó felsőfokú végzettségűekhez viszonyítva, az elmúlt évek béremelései ellenére, még mindig az utolsók között van az uniós tagállamok között.

Lapunk megkeresésére az oktatási államtitkárság úgy reagált: üdvözli, hogy az MTA aktív együttműködő a közoktatási rendszer fejlesztésében, „ezt az együttműködést mi sem bizonyítja jobban, minthogy az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásáért felelős miniszteri biztos az MTA korábbi főtitkárhelyettese, aki maga is akadémikus”. A köznevelési kerekasztal felállítása óta minden jogszabály-módosítás a kormányzati vagy parlamenti döntéshozatal előtt megjárta a kerekasztalt is, így az MTA delegáltja is részt vett a végső formára alakításban – mutatott rá az államtitkárság. Hozzáfűzve, a kerekasztalnál megfogalmazott javaslatok megvalósításának egy része már most is folyamatban van, a többin pedig dolgozik a tárca.
Az oktatási források bővítése a kormány számára is fontos, 2010 óta 572 milliárddal növeltük az oktatásra fordított támogatást és fontos döntések állnak még előttünk, de mind az Eurostat adatai, mind az EU legfrissebb képzési figyelő kiadványa szerint is az elmúlt évek többségében a magyar GDP-arányos oktatási költségek meghaladták az EU28 átlagát (EU28 4,9 százalék, Magyarország 5,2 százalék) – hangsúlyozta a szaktárca.

Ennél valamivel keményebben fogalmazott Facebook-bejegyzésében Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára. „Az MTA nem elegáns kívülálló az oktatás megújítása terén, hiszen az alapításától fogva, azaz mintegy másfél éve részese a köznevelési kerekasztalnak. Az MTA minden ülésen részt vesz, és a felállított munkacsoportokba is tagokat delegál” – írta Rétvári. Megállapította, az MTA-nak folyamatosan lehetősége van javítani, erősíteni, korszerűsíteni a köznevelés rendszerét, ezzel vállalva a felelősséget is.
„Ha valamit hiányolnak, vagy nem ismernek, forduljanak bizalommal kollégáikhoz, akik ott voltak a kerekasztalon. Mi eddig is, ezután is nyitottak vagyunk a jobbító szándékú javaslatokra” – szögezte le az államtitkár. Majd megjegyezte: „Bízunk benne, hogy most is ilyenről van szó, nem politikai áthallású deklarációról. Kérjük, egyeztessenek egymással házon belül, hogy zavarmentesen legyen folytatható a munka”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom