Belföld

Bizniszegyházak és a törvény

EMMI: Támadássorozat része a strasbourgi döntés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi ügyekért felelős államtitkársága szerint a strasbourgi bíróság keddi, a magyar egyházügyi törvény ügyében hozott döntésében nem vette figyelembe a jogszabályváltozások tartalmát.

Közleményében az államtitkárság hangsúlyozta, az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) döntése beleillik egyes nemzetközi érdekcsoportok Magyarországgal szembeni támadássorozatába.

Amint azt megírtuk, az EJEB kedden elutasította a magyar kormány fellebbezését a magyar egyházügyi törvényt elmarasztaló, április 8-i ítélete ellen, leszögezve, hogy Magyarországnak lett volna más lehetősége is a „bizniszegyházak” kiszűrésére. Korábban kilenc kisegyház fordult a bírósághoz azzal a panasszal, hogy sérült a gyülekezési és egyesülési szabadságuk, miután az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. Az áprilisi elsőfokú ítélet azt is kimondta, hogy az egyházaknak kártérítés jár. Most, a fellebbezés elutasítása nyomán ez az ítélet emelkedett jogerőre.

Az államtitkárság tegnapi közleménye hangsúlyozza, a vallási tevékenységet végző szervezetek használhatják az egyház elnevezést, jogosultak a személyi jövedelemadó egy százalékának fogadására és az általuk folytatott közfeladat-ellátó tevékenység után járó költségvetési támogatásra. Külön működési támogatást biztosít számukra a költségvetési törvény, hitoktatást végezhetnek, hitéleti célú képzést folytathatnak felsőoktatási intézményeikben, a vallásos szertartások, rendezvények során gyülekezési jogukat korlátozás nélkül gyakorolhatják. A „bevett egyházakat” a közfeladatot ellátó tevékenységük után az állami intézményekkel azonos mértékű költségvetési támogatás illeti meg, hit- és erkölcstanoktatást tarthatnak az állami köznevelési intézményekben, egyházi személyeik jövedelemadó- és társadalombiztosítási kedvezményekre jogosultak. Magyarország nemcsak európai szinten biztosítja a vallási közösségek számára a lelkiismereti és vallásszabadság széles körű gyakorlását, hanem Európában is egyedülálló mértékben támogatja őket – emelte ki az államtitkárság. Közölte, hogy a magyar kormány megvizsgálja a jogerős ítéletet, s ennek megfelelően dönt majd a további lépésekről.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom