Belföld

Bíznak az ötven százalék fölötti részvételben

2 perces interjú: Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere

„Napjainkban sokan próbálják elterelni a figyelmet a népszavazás valódi súlyáról, és ezt nagy felelőtlenségnek tartom.”


Lang-Zsolt– Mit gondol, a kerületében milyen arányban vesznek majd részt a referendumon?

– A második kerületben az elmúlt évtizedekben mindig az országos átlag felett volt a népszavazásoknál és a választásoknál a részvételi arány. A 2004. december 5-i népszavazás is érvényes és eredményes volt kerületünkben. Bízunk benne, hogy most vasárnap is ötven százalék feletti részvétel lesz.

– Mennyire befolyásolja ön szerint a kérdésben a budapesti állampolgárokat, hogy egy évvel ezelőtt átélték, hogyan viselkednek azok, akik letelepedési szándékkal Európába érkeztek?

– A Keleti pályaudvarnál egy évvel ezelőtt készült képek mindannyiunk számára sok szempontból is elgondolkoztatóak voltak.

– A közvélemény-kutatások eredményei alapján az emberek pártszimpátiától függetlenül elutasítják a kötelező kvótát. Ön is ezt tapasztalja?

– Napjainkban sokan próbálják elterelni a figyelmet a népszavazás valódi súlyáról, és ezt nagy felelőtlenségnek tartom. Hogy fenn kívánjuk-e tartani nemzetünk önrendelkezését és szuverenitását, olyan alapkérdés, amelyre a válaszunk meghatározza egész jövőnket. Ebben a kérdésben nincs helye sem közömbösségnek, sem a gyűlölködésnek.