Belföld

Bértöbblet a technikai dolgozóknál

Saját hatáskörben dönthetnek a juttatásokról a tankerületi központok

Az önkormányzatok eddig is különböző konstrukciókban látták el a működtetési feladatokat, tankerületenként más és más szerződések jönnek létre, de az átvétel során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a munkavállalók jövedelme ne csökkenjen, sőt, lehetőleg növekedjen – közölte Rétvári Bence.

Az iskolák működtetésének átvételével kapcsolatban Ikotity István LMP-s képviselő arról kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárát, garantálja-e az Emmi, hogy a dolgozók jelenlegi béren kívüli juttatásai, az önkormányzattól kapott cafeteriák megmaradnak. Rétvári Bence írásbeli válaszában emlékeztetett arra: a jelenleg is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában, ám önkormányzati működtetésben lévő iskolák működtetői feladatait január elsejével átveszik a területileg illetékes tankerületi központok, az átadás-átvételről szóló megállapodásokat helyi szinten, a tankerületi központok kötik meg az önkormányzatokkal. Tekintettel arra, hogy az önkormányzatok különböző konstrukciókban látták el eddig is a működtetési feladatokat, tankerületenként más és más szerződések jönnek létre, és a helyi igényeknek és lehetőségeknek megfelelően születnek meg a gazdálkodással kapcsolatos döntések is – mutatott rá az államtitkár. Hozzáfűzte, a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek, ezért a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról – a vonatkozó jogszabályok keretei között, költségvetésük függvényében – saját hatáskörben dönthetnek.

Rétvári kiemelte azt is, hogy az intézmények átvétele során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az érintett munkavállalók jövedelemszintje ne változzon, vagy lehetőség szerint magasabb legyen. A minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez kapcsolódó, több évre szóló bérmegállapodás eredményeként az intézmények technikai dolgozói jelentős bértöbbletet realizálhatnak 2017-től. A minimálbér 2017. évi tizenöt százalékos, 2018. évi nyolcszázalékos, valamint a garantált bérminimum huszonöt, illetve tizenkét százalékos emelése jelentős bérnövekedést jelent számukra – hangsúlyozta az államtitkár.