Belföld

Benépesült az ócsai szociális lakópark, a többség dolgozik

Továbbra is segítik a családokat a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai

Összesen százöt gyermek él a szüleivel a szociális bérlakásokban Ócsán, számukra különféle programokat szerveznek, játszóházat, drámapedagógiai és kézműves-foglalkozásokat.

ocsa
A lakók már otthonosan érzik magukat az új helyen (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Megtelt a szociális lakópark Ócsán. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. – amely idén januárban vette kezelésébe az úgynevezett „tartalék ingatlanokat” – lapunkat arról tájékoztatta, hogy nemrég sikeresen lezárult az utolsó pályázat is, ezért jelenleg már százszázalékos a lakópark „feltöltöttsége”. A nyolcvan házból egyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat használ, a többi ingatlanba beköltöztek a családok. Az eszközkezelő közölte azt is, folyamatban van kutak létesítése a telkeken, így jövőre már azokból locsolhatják kertjüket, háztáji veteményesüket az ott élők. Válaszukból kiderült továbbá, ha valamely család elköltözne a lakóparkból, a házat újra meghirdetik a korábban meghatározott feltételeknek megfelelően. Az ócsai szociális bérlakásprogram esetleges bővítéséről, tehát az eredetileg tervezett, összesen ötszáz ház megépítéséről az eszközkezelőnek nincs tudomása.

A beköltöző családok mentorálása a máltai szeretetszolgálat kiemelt projektje. A szeretetszolgálattól megtudtuk, két munkatársuk dolgozik a lakóparkban. Ahogyan eddig is, életvezetési és pénzügyi tanácsokkal, valamint ügyes-bajos dolgaik intézésében segítik az itt élőket, a közösségi házként használt ingatlanban pedig különféle programokat szerveznek, játszóházat, drámapedagógiai és kézműves-foglalkozásokat tartanak. Az újonnan érkezettek most illeszkednek be, a gyerekek már igazi közösséget alkotnak, s nincs problémájuk a helyi óvodában, iskolában sem, nem éri őket semmiféle hátrányos megkülönböztetés.

Százöt tizennégy év alatti gyermek él a lakóparkban. A felnőttek többségének van munkája, jelenleg csupán öten regisztrált munkanélküliek. Rajtuk kívül mintegy negyven gyesen lévő anyuka, illetve főállású anya tartózkodik otthon. Számukra négyórás, otthon végezhető bérmunkára keres lehetőséget a szeretetszolgálat. A többi felnőtt dolgozni jár, néhányan a környező mezőgazdasági üzemekben találtak állást, vagy a környék nagy logisztikai központjaiban dolgoznak targoncásként, raktárosként. A munkába járók többsége azonban Budapestre ingázik. A gépkocsihasználatról a máltaiaknak nincs kimutatásuk, de tapasztalataik szerint minden harmadik ház előtt parkol autó. A buszjáratokat szeptemberben sűrítették, most naponta tíz busz közlekedik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom