Belföld

Belterjes bojkott, politikai érvelések

Szakmai indokok helyett „elvi alapállásból” tiltakoznak a közös platformon lévő pedagógusszervezetek az etikai kódex ellen

Széles körű összefogás jött létre a pedagógusok még el sem fogadott etikai kódexe ellen, legalábbis ez látszik abból, hogy tizenegy szervezet jelentette be: eleve bojkottálja a szabályozást. Csakhogy ha az aláírókat végignézzük, kiderül, meglehetősen belterjes társaságról van szó.

tanár 20151030
A tanároké most készül, az ügyvédeknek, az orvosoknak és a rendőröknek már van etikai szabályzatuk (Fotó: Hegedüs Róbert)

Tizenegy szervezet nemrég közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy elutasítják a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) által készített etikai kódexet. Érvelésük szerint a kódex törvény- és alkotmánysértő, mert a kar „általánosan kötelező érvényű szabályrendszert alkotott, noha az alkotmány szerint nem tartozik a jogalkotásra feljogosított szervek közé” – holott az NPK törvényben rögzített feladata az etikai kódex megalkotása. Ezenkívül úgy látják, „üres ideológiai szólamokra épül, a gyermek érdeke mint szempont pedig nem érvényesül benne” – annak ellenére, hogy a szöveg egyik alapvetése a gyermekek mindenekfelett álló érdeke.

Végül megállapítják azt is, a dokumentum nem növeli, hanem csökkenti a pedagóguspálya megbecsülését, mert azt sugallja, hogy a pedagógus „erkölcsileg is megrendszabályozandó munkavállaló”. Ez pedig nehezen értelmezhető annak fényében, hogy számtalan szakma, hivatás rendelkezik etikai kódexszel, így az orvosok, a pszichológusok, az ügyvédek, a rendőrök, sőt, még a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is. Az etikai kódex elutasítása ráadásul kissé elhamarkodott lépésnek is tűnik, hiszen a júliusban nyilvánosságra hozott és az októberig beérkezett javaslatok alapján átdolgozott tervezetet majd csak november közepén fogadhatja el a kar küldöttgyűlése. Igaz, a szabályozást eleve bojkottáló nyilatkozat aláírói között lévő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Mendrey László már a tervezet megjelentetése előtt közölte, nem fogadják el a dokumentumot.

A bojkottban részt vevő szervezetek a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete mellett az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME), az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság, a Hálózat a Tanszabadságért, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület, a Magyartanárok Egyesülete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Hívatlanul Hálózat, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete (OFOE) és a Történelemtanárok Egylete.

Az AME a Független Pedagó­giai Intézet (FÜPI) alapítója, fenntartója és működtetője. A FÜPI „függetlenségét” jellemzi például az a májusban nyilvánosságra hozott „kutatási gyorsjelentés”, amely rendkívül negatív megállapításokat tett a pedagógus minősítési rendszerre és annak különböző részleteire úgy, hogy a tesztet kitöltők túlnyomó többsége jelezte: nem vesz részt a minősítésben – tehát tapasztalatai sincsenek arról –, és nem vagy csak felületesen ismeri a vonatkozó előírásokat. Az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság elnöke a volt SZDSZ-es Magyar Bálint, aki a Horn-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányban vezette az oktatási tárcát.

A Hálózat a Tanszabadságért alapítói között találjuk mások mellett Horn Györgyöt, az AME elnökét, Mendrey Lászlót és a Magyartanárok Egyesületét is. A Hívatlanul Facebook-csoport szervezeti és működési szabályzatából ugyanakkor kiderül, hogy a Hívatlanul Hálózat a Hálózat a Tanszabadságért édesgyermeke s vele együtt a Norvég Alap által támogatott Humán Platform tagja.

Az Oktatási Vezetők Szakszervezetének neve például onnan lehet ismerős, hogy elnöke, Somogyi László, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója nemrég a sajtóban jelentette be, lemondott és emigrál, mert elfogadhatatlannak tartja a hazai oktatáspolitikai döntéseket.

Az OFOE augusztusban egy, az etikai kódexszel gúnyolódó írást közölt honlapján, amely mellett azután is kiállt, hogy a hozzászólók rávilágítottak, az abban idézett mondatok egy tavalyi tervezetből valók, s azok jelentős része már nem is szerepel az akkoriban épp véleményezésre bocsátott dokumentumban.