Belföld

Bécsben terjeszkedik a CEU

Csak kisebb képzéseket indít a Soros-egyetem Ausztriában, a budapesti campus az államközi szerződésre vár

Továbbra is Budapest marad a Közép-európai Egyetem (CEU) központja – közölte a Népszavával Enyedi Zsolt rektorhelyettes azokra a sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint a Soros György által alapított egyetem Bécsbe költözik át.

CEU 20180412
Bővülő hálózat. A Budapesten maradó CEU mellett több tüntetést is szerveztek (Fotó: Hegedüs Róbert)

Enyedi emlékeztetett, már március elején hírt adtak arról, hogy új campus megnyitását tervezik az osztrák fővárosban. A helyzet azóta csak annyiban változott, hogy aláírták a campuslétesítésről szóló egyetértési megállapodást. „A budapesti működést garantáló államközi szerződés aláírása ugyan még várat magára, de reméljük, az új kormány felállása után erre minél hamarabb sor kerül” – tette hozzá Enyedi. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a lapnak még márciusban úgy érvelt: „Bécs egyetemek, vállalatok és nemzetközi szervezetek globális központja, a campus izgalmas lehetőségeket kínál oktatóinknak és diákjainknak”. Leszögezte, a CEU otthona Budapest marad.

Már a választás másnapján körlevelet küldött a CEU vezetősége a hallgatóknak, amelyben közli, megtette az első lépéseket, hogy létrehozzák a bécsi szatellitintézményt, ahol a képzés jövő szeptemberben indulhat. Michael Häupl polgármester szerint „Bécs mint egyetemi város számára az együttműködés a CEU-val az évszázad lehetősége”, illetve „a CEU a közép- és kelet-európai EU-tagállamok öntudatra ébredésének szimbóluma”.

Enyedi Zsolt szerint a város kilencvenkilenc évre szóló kedvezményes bérleti jogot ad több – részben műemlék – épületben. Bár csak kis képzésekkel tervezik az indulást, „amennyiben szükséges”, az infrastruktúra lehetővé teszi nagy egyetemi campus kiépítését is. Egyébként a CEU New York államban, a szintén Soroshoz köthető Bard College-on is létrehozott egy campust, amely januárban megkezdte működését, mivel a módosított magyar felsőoktatási törvény szerint hazánkban csak olyan külföldi székhelyű egyetem tevékenykedhet, amely az anyaországban is folytat oktatást.