Belföld

Az állami tankönyvkiadás az alacsony ár záloga

A három nagy magánkiadó gyakorlatilag felosztotta egymás közt a piacot, az egyes cégeka terjesztést is közösen szervezték meg, és rengeteg pénzt fordítottak direktmarketingre

A „civilek” által visszasírt szabad tankönyvpiac idején, a balliberális kormányok alatt jelentős áremelkedés volt, 2005 és 2009 között alsó tagozaton 68 százalékkal drágultak a tankönyvek, felső tagozaton 72 százalékkal, a középfokú oktatásban pedig 71 százalékkal.

tankönyv 20190206
Ma már egymillió diák kapja ingyen hazánkban a tankönyveket (Fotó: Hegedüs Róbert)

Amint arról már beszámoltunk, Mentsük meg a gyermekeink tankönyveit! felkiáltással „szülői aktivista programot” indított a Szülői Hang Közösség nevű szervezet, amely – a magántankönyves szakma civil szerveződésével (Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete, TANOSZ) együtt - a „kockás inges” Tanítanék Mozgalomból „kinőtt” Civil Közoktatási Platform tagja. Az akció célja, hogy a szülők az ingyenes, állami kiadványok helyett vegyék meg gyerekeiknek a régebbi, magánkiadású tankönyveket. Az időzítés nem véletlen, az idén ugyanis több száz kiadvány kerül le a tankönyvlistáról.

Azt javasolják, hogy a szülők kérdezzék meg gyerekeik tanárait, mely könyveket használnák legszívesebben, és azokat vásárolják meg, ha pedig erre a szülők egy része nem hajlandó, akkor folytassanak velük „konstruktív, megértő beszélgetést”, tudatosítva bennük, hogy „ez elsősorban a gyerekek érdeke”. Ha mindennek ellenére az adott szülők hajthatatlanok, akkor „próbáljunk nagyvonalúak lenni és kipótolni a kimaradó összeget” – tanácsolja a kockás inges szervezet. Egyébként is rendszeresen kampányolnak a magánkiadók „minőségi”, „kipróbált” tankönyvei mellett, arra hivatkozva, hogy az új fejlesztésű állami kiadványok rosszabbak. Ennek alátámasztására azonban csupán saját, szűk körben készített, nem reprezentatív szülői közvélemény-kutatásukat tudják felmutatni.

A magánkiadók pereket is indítottak az Oktatási Hivatal ellen, amiért nem hosszabbította meg tankönyveik engedélyét, ám ezek többségét elveszítették. A piacért folytatott harc amúgy érthető, hiszen nagy a tét: 2003 és 2014 között a nagyobb magánkézben lévő tankönyvkiadók nyeresége 23,8 milliárd forint volt, osztalékuk 14,6 milliárd forintra rúgott. A három nagy magánkiadó gyakorlatilag felosztotta egymás közt a piacot, egyes kiadók pedig a terjesztést is közösen szervezték meg, befolyásolva ezzel az árképzést. Rengeteg pénzt és energiát fordítottak és fordítanak a mai napig direktmarketingre, és a már jól begyakorolt agresszív piacszerző technikáikkal próbálják meggyőzni a tanárokat, hogy továbbra is az ő könyveiket rendeljék.

A tankönyvkiadás hatalmas üzlet, hiszen tankönyvekre mindenkinek szüksége van, ráadásul évről évre újabb változatokra. Az Egyesült Államokban, ahol szabad a piac, a tankönyvek ára 1978 és 2013 között több mint nyolcszáz százalékkal nőtt. A balliberális kormányok idején hazánkban is „szabad verseny” volt, és ennek következtében jelentős áremelkedés: 2005 és 2009 között alsó tagozaton 68 százalékkal drágultak a tankönyvek, felső tagozaton 72 százalékkal, a középfokú oktatásban pedig 71 százalékkal. A családok érdekei háttérbe szorultak, ingyenes tankönyvre csupán rászorultsági alapon voltak jogosultak a diákok.

Mára azonban a köznevelésben tanulók csaknem kilencven százaléka – egymillió diák – ingyen kapja a tankönyveket, a szülők tankönyvekre fordított kiadásai öt év alatt 7,3 milliárd forintról másfél milliárdra csökkentek, a kiadványok átlagára pedig alacsonyabb, mint tizenöt évvel ezelőtt volt. Nem igaz azonban, hogy az állami kiadás kizárólagos, továbbra is jelen vannak a magánkiadók, az idei tankönyvjegyzékre 61 cég kötetei kerültek fel. A TANOSZ kiadói 2010 óta több mint hárommilliárd forint nyereséggel zártak, a TANOSZ közeli Mozaik Kiadó önmagában további hárommilliárddal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom