Belföld

Átszervezhetik a gyakorlóiskolákat

Rétvári Bence szerint sem lehet Ságvári Endréről intézményt elnevezni

Rétvári Bence szerint nem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézményt neveznek el. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ugyanakkor kijelentette: a Ságvári Endre Gyakorlógimnázium fenntartója, a Szegedi Tudományegyetem eddig nem jelzett névváltoztatást.

retvari
Rétvári Bence

„Személyes véleményem és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során Ságvári Endréről kialakított egyértelmű állásfoglalását követően” – írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szávay István jobbikos képviselő kérdésére válaszolva. Rétvári közölte ugyanakkor, a Ságvári Endre Gyakorlógimnázium fenntartója, a Szegedi Tudományegyetem eddig nem jelzett névváltoztatást, márpedig – a törvényben rögzített határidők miatt – erre csak a nyári szünetben lenne lehetőség akkor, ha május végéig az egyetem kezdeményezné. Hozzátette, a gyakorlóiskolák felülvizsgálata folyamatban van, több átszervezésre is sor kerülhet, előtte azonban a minisztérium egyeztet az érintettekkel.

Ismert, 2013 óta közterület, 2014. január elsejétől pedig már cég, civilszervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti olyan személy nevét, aki a huszadik századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. A tilalmi rendelkezés szerint kétes esetekben az MTA állásfoglalása alapján kell eljárni. Ságvári nevének használatát az MTA a „nem javasolt” kategóriába sorolta.

A Szegedma.hu 2013. májusi cikke szerint az egyetem rektora megtartaná a már jól ismert „védjegyet”, az iskola nevéből csak az Endrét száműzné. Ugyanakkor Bor Zsolt, a Ságváriban végzett fizikus akadémikus véleménye az, hogy „egy mondvacsinált kommunista hős” helyett más nevet kell választania az intézménynek. Javasolta, fontolják meg Klebelsberg Kuno kultuszminiszter nevének felvételét, mivel ő különösen sokat tett a városért, többek között neki köszönhető az egyetem letelepítése, a Dóm tér, a fogadalmi templom, a klinikák, a gyógyszerészkar és a tanárképző épületének felhúzása, ő kezdeményezte a szabadtéri játékokat, s a Hősök kapuja is Klebelsberg ötlete volt.