Belföld

Átpolitizálná az MSZP az állatvédelmet

A büntetési tétel emelése önmagában nem vezet eredményre, ebben a civilek is egyetértenek a szaktárcával

Jelenleg is zajlik az egyeztetés az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szükséges módosításáról, amelyet az ősszel tervezünk benyújtani az Országgyűlés elé – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kiss László szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

Hangsúlyozta ugyanakkor: fontos, hogy az állatok védelme ne politikai téma legyen, és ne egy „hangzatos, de tényleges megoldást nem jelentő szabályozással akarjuk elintézni”. A büntető törvénykönyv szigorítására tett javaslatokkal kapcsolatban leszögezte: jogos az állatvédőknek és a jóérzésű állampolgároknak az az igénye, hogy az állatok megfelelő védelemben részesüljenek, az állatvédelem területén felmerülő problémák azonban sokkal összetettebbek annál, hogy az MSZP által javasolt hangzatos, de önmagában eredményre nem vezető „emeljük meg a büntetési tételt” megoldással rendezhetők lennének – fogalmazott a tárcavezető. Mint folytatta, az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek is úgy látják, hogy a megelőzés szempontjából a legfontosabb feladat a szemléletformálás, valamint a civil szervezetek és a hatóságok együttműködésének javítása.

A korábbi módosítás eredményeként a magyar büntető törvénykönyv európai viszonylatban az egyik legszigorúbb – mutatott rá a miniszter. „Elfogadhatatlannak tartanánk azonban, ha például a gerinces állat elűzése ugyanolyan büntetési tétellel fenyegetett lenne, mint az erős felindulásban elkövetett emberölés vagy a halált okozó testi sértés” – hangsúlyozta.