Belföld

Átláthatatlan a kockás inges szervezet

Homályos a CKP felhatalmazása Rétvári szerint

Már a Kockás Könyv megjelenése előtt is folyamatosan hívtuk a Köznevelési Kerekasztal üléseire a Civil Közoktatási Platform (CKP) képviselőit, annak ellenére, hogy a CKP nem bejegyzett szervezet, és így nem látható a képviselő-választási és döntéshozatali mechanizmusa, vagyis az, milyen kört képvisel, milyen felhatalmazással – mutatott rá Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára egy, a civilekkel való egyeztetést firtató írásbeli kérdésre adott válaszában.

Hangsúlyozta továbbá, hogy „a kormánynak nem feladata, hogy szakmai tárgyalópartnerei politikai hovatartozását vizsgálja, ezért pártállástól függetlenül minden szakmai szervezetet, szakszervezetet hívtunk és hívunk a kerekasztal munkacsoportjaiba”.

A CKP, illetve a vele szoros átfedésben álló Tanítanék Mozgalom eközben továbbra is követeli Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter lemondását, önálló oktatási minisztérium felállítását, valamint új közoktatási törvény alkotását, az általuk összeállított Kockás Könyv alapján. Minderre január 31-ig adtak haladékot, február 1-jére pedig tüntetést szerveznek a Kossuth térre „a civil szféra védelmében”.

A demonstrációra azokat várják, „akiknek fontos a szabadság és az igazság, akik felelősséget éreznek az ország jövőjéért és a demokráciáért”. Mivel „mögöttük csak a tábla áll”, a rendezvény megvalósításáért gyűjtik az adományokat az Alapítvány a Tanszabadságért számlaszámára. Az Alapítvány a Tanszabadságért a Hálózat a Tanszabadságért alapítványa. A Hálózat a Tanszabadságért nevű szervezetet pedig a Norvég Alap által támogatott Humán Platform hívta életre, s alapítói között találjuk Mendrey László PDSZ-elnököt és Nahalka Istvánt, az ellenzék népszerű oktatáspolitikai szakértőjét is.