Belföld

Átadják a sikeres módszereket

Csaknem háromszáz iskola kapott mentoráló címet

Mentoráló intézményi tanúsítványokat adtak át tegnap 299 iskolának a fővárosban.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által pályázati úton kiválasztott intézmények a jövőben módszertani központokként működve rendszeres segítséget nyújtanak a többi állami iskolának az eredményes gyakorlatok átvételében és alkalmazásában.

Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen gratulált az érintett iskoláknak ahhoz, hogy mentoráló intézmények lettek. „Ezek az iskolák meg akarják mutatni, hogy többet tudnak, és egyfajta pluszt szeretnének adni a gyermekeknek és pedagógustársaiknak egyaránt” – hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint. Hozzátette, a különböző projektek közül talán ennek van a legnagyobb hasznosulása, az átadott módszertan sok gyermek nevelését, tanítását elősegítheti. Azt szeretnék, hogy ne csak a mentoráló iskolák nyissák ki kapuikat, hanem az innovatív információk gyorsan eljussanak a pedagógusokhoz, s minél több iskola érdeklődjön az új módszerek iránt. „Tanár nélkül nem működik az iskola, innovatív tanár nélkül pedig különösen nem” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hanesz József, a Klik megbízott elnöke arról beszélt, számos kritika érte a központot, ezek között volt jogos és megalapozatlan is. A 299 mentoráló iskola megmutatta, mi az az út, amelyen az intézményeknek járniuk kell. Közölte: a fenntartónak is változtatni kell a mentalitáson, és az intézményeknek erre befogadónak kell lenniük. Arra biztatta azokat, akik nem pályáztak, hogy gyűjtsék a jó technikákat.

A tanév során a 299 intézmény összesen 352 módszertani modelljéből választhatnak országszerte az iskolák. A modellek minden esetben valós pedagógiai problémákra adnak megoldási javaslatokat. A sikeres módszerek beépítése érdekében a mentoráló intézmények havi rendszerességgel óralátogatási lehetőséget nyújtanak és műhelymunkát szerveznek a környező iskolák pedagógusai számára. A programra az idei tanévben 450 millió forint áll rendelkezésre.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom