Belföld

Apák is élhetnek a kedvezményekkel

Fontos valódi mintát adni a gyermekek számára – hangoztatta Harrach Péter

Eddig kevesen vették igénybe a gyest, illetve a gyedet az édesapák közül, tavaly az előbbivel négy százalékuk, utóbbival 2,2 százalékuk élt – hangzott el egy tegnapi konferencián.

Novák Katalin és Harrach Péter 20160527
Novák Katalin és Harrach Péter (Fotók: Hegedüs Róbert, Csudai Sándor)

A családtámogatások teljes spektruma hozzáférhető az édesapák számára is Magyarországon – emelte ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Keresztény Civil Szervezetek tizenharmadik fórumán, az Országházban. Hozzáfűzte, lehetőséget kínálnak az apáknak, hogy ugyanolyan aktívan vegyék ki részüket a gyermeknevelésből, mint az anyák. Szeretnék elérni, „legyen trendi édesapának lenni”.

Novák Katalin – az MTI beszámolója szerint – közölte, a gyed és a gyes az édesapák számára is hozzáférhető. A gyed extra, amely mellett korlátlanul lehet munkát végezni a gyermek féléves korától, szintén ugyanúgy jár az édesapáknak is, ahogy a gyermekápolási táppénz és a pótszabadság. Mégis kevesen vették igénybe a gyest vagy a gyedet az apák közül, tavaly az előbbivel négy százalékuk, utóbbival 2,2 százalékuk élt. Remélik, ez az arány nőni fog - vetette fel.

Harrach Péter, a szervező Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a Változó elvárások – férfiak apaszerepben címmel meghirdetett rendezvényen arról beszélt, fontos, hogy az édesapák mintát adjanak a gyermekeknek számára. Anya és apa együtt alkotják a családot, de ennek az igénye, illetve a társadalmi valóság nem mindig találkozik.

Novák Katalin később, az Idősek tanácsának ülésén leszögezte, a kormány célja az idősek jólétének növelése, az aktív, tartalmas időskor biztosítása, a generációk közötti együttműködés és a családközpontú szemlélet erősítése. Rámutatott, a nyugdíjak reálértéke az utóbbi években mindig nőtt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom