Belföld

A PSZ-kongresszus a múltra szavazott

Alulmaradtak a reformerek – A Pedagógusok Szakszervezetének vezetéséből nyolc éve eltávolított Pécsi Ágnes szerint a küldötteket „megválogatják”

Nem a Gallónét bíráló jelöltekre, hanem az általa meghatározott irányvonal pontos követését ígérő eddigi alelnökre adta voksát a Pedagógusok Szakszervezete kongresszusi küldötteinek nagy többsége a hét végi tisztújításon.

Szabó Zsuzsa eddigi alelnököt választotta elnöknek a Pedagógusok Szakszervezete tisztújító kongresszusa június 30-án – adta hírül közösségi oldalán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hozzáfűzve, az alelnöki posztot Gosztonyi Gábor eddigi alelnök és Totyik Tamás tölti be.

Megírtuk: Galló Istvánné januárban bejelentette, két ciklus után nem kíván ismét indulni az elnökválasztáson. Csabalik Zsuzsanna, Szabó Éva Zsuzsanna és Tarnay Attila szállt ringbe. Csabalik a PSZ miskolci lázadója, többször bírálta Gallónét, szerinte a szakszervezetben „fortélyos félelem igazgat, ha valaki nem elég szervilis, nem igazodik a sorba, azt a hatalmuk megőrzése érdekében teljesen ellehetetlenítik”. Kevesellte a PSZ harciasságát is, több tüntetést, sztrájkot tartott volna indokoltnak, ő maga aktív demonstrációszervező volt a kockás inges tiltakozások idején. Tarnay Attila, a PSZ Csongrád megyei elnöke szintén bírálta a vezetést, mondván, a döntések nem demokratikus úton születnek. Ugyanakkor kijelentette: „nem engedhetjük meg magunknak a bojkott eszközét”, amivel nyilvána kormánnyal való tárgyalásokra, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalban való részvételre célzott.

Szabó Zsuzsa viszont bemutatkozó írásában közölte, mivel részt vett a PSZ Programszerkesztő Bizottságának munkájában, ismeri „a tervezett irányokat, célokat, problémákat, feladatokat”, elnökként ezek megvalósítására törekedne. És bár hónapok óta köztudott, hogy erős ellenállás kezdett kibontakozni a Gallóné által vitt irányvonallal szemben, a kongresszusi küldöttek nagy többséggel a volt alelnököt választották elnökké.

Hogyan történhetett ez? Pécsi Ágnes egyiptológus, akit 2010 februárjában visszahívtak PSZ-alelnöki tisztségéből, mert – mint akkoriban mondta – vezetőtársaival ellentétben nem volt hajlandó a Gyurcsány–Bajnai-kormányzat szolgálatába állítani az érdekvédelmet, lapunknak most arról beszélt, a kongresszusi küldötteket „megválogatják”. Így tehát elképzelhető, hogy a választási eredmény nem a szakszervezeti tagság valós akaratát tükrözi.

A PSZ taglétszáma drasztikusan csökken, már csak tizennyolcezer, ami kevesebb, mint a tíz év előtti harmada, és a szakszervezet a tankerületek közel felében már nem is reprezentatív – figyelmeztetett Pécsi Ágnes. A volt alelnök úgy véli: a mostani választással a kongresszus kimondta a százéves szervezet halálos ítéletét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom