Belföld

Takács Péter: A hatékony gyógyítás mellett törekedni kell az egészség védelmére is

A magyar példaképek közül kiemelte Semmelweis Ignácot, akinek az eredményei vitathatatlanok

A hatékony gyógyítás mellett törekedni kell az egészség védelmére, az élet megóvására is, az egészségügyi dolgozóknak pedig ebben példát kell mutatniuk – mondta a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára a Semmelweis-napi elismerések átadásán pénteken Budapesten.

Takács Péter: A hatékony gyógyítás mellett törekedni kell az egészség védelmére is
Takács Péter egészségügyi államtitkár beszédet mond a Semmelweis Nap alkalmából tartott ünnepségen a Belügyminisztérium Márványaulájában 2024. június 28-án. MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Takács Péter úgy fogalmazott, a díjazottak mind példaképek, mert elkötelezettek az egészség megőrzése mellett, tevékenységük irányt mutat, kitartásuk pedig erőt ad.

A magyar példaképek közül kiemelte Semmelweis Ignácot, akinek az eredményei vitathatatlanok, hiszen anyák ezreinek életét mentette meg, a hangsúlyt azonban nem a gyógyításra, hanem a megelőzésre helyezte.

„Az orvostudomány ma már szinte csodákra képes, halálos kórokkal veszi fel a harcot, de a hatékony gyógyítás mellett törekedni kell az egészség védelmére, az élet megóvására is” – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette, hogy ebben az egészségügyi dolgozóknak kell elöljárniuk, ezért indították el az országos kórházi egészségkihívást márciusban a kórházi dolgozók fizikális és mentális egészségének támogatására. A versenyen 654 csapatban több mint háromezer dolgozó vett részt, a kezdeményezés tehát sikeres volt, így szeretnék azt hagyománnyá tenni – mondta Takács Péter.

A Semmelweis-nap alkalmából Semmelweis Ignác-díjban négyen, Batthyány–Strattmann László-díjban tizenhatan részesültek, egy-egy ember kapta meg a Pro Sanitate díjat, valamint a Köz szolgálatáért érdemjel arany fokozatát, továbbá kiosztottak tizenkét miniszteri elismerő oklevelet is. A rendezvényen oklevelet vehettek át az országos kórházi egészségkihívás első tíz helyezettjének csapattagjai is.

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1., Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak.

Kapcsolódó írásaink