Belföld

Jogerőssé vált 12 országos nemzetiségi választás eredménye

Nem érkezett jogorvoslati kérelem

Jogerőssé vált 12 országos nemzetiségi választás eredménye, miután a csütörtök délutáni határidőig nem érkezett a választások eredményét megállapító határozatokkal szemben jogorvoslati kérelem.

Jogerőssé vált 12 országos nemzetiségi választás eredménye
Jogerőssé vált 12 országos nemzetiségi választás eredménye (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn állapította meg – a roma nemzetiség kivételével – a június 9-ei országos nemzetiségi választások eredményét. A roma nemzetiségi önkormányzati választás országos eredményét várhatóan csütörtöki ülésén állapítja meg az NVB.

Az NVB hétfői határozatában nemzetiségenként külön állapította meg a választás eredményét, az egyes listák által szerzett mandátumok számát és a mandátumot szerzett képviselőket. A határozatok ellen csütörtökön 16 óráig lehetett jogorvoslatot benyújtani, de mivel határidőig nem érkezett jogorvoslat, az NVB eredményt megállapító határozatai jogerőre emelkedtek.

A választás alapján 15 tagú országos önkormányzat alakulhat a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a ruszin, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetségnél, 23 tagú a román nemzetiségnél, 31 tagú a horvát és a szlovák és 47 tagú a német nemzetiségnél.

Kapcsolódó írásaink