Belföld

Soltész Miklós: Hitre és békére van szükség

Hitre, régi szent európai kultúrára és békére van szükség, nem pedig vad és nyers új erőkre – hangoztatta Babits Mihályt idézve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Szászváron.

Soltész Miklós: Hitre és békére van szükség
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Hargitai János KDNP-s parlamenti képviselő (j–b) a Baranya északkeleti határán fekvő Szászváron, a római katolikus templom megújítása alkalmából tartott szentmise után 2024. május 26-án
Fotó: MTI/Kiss Dániel

Soltész Miklós a Baranya északkeleti határán fekvő nagyközség római katolikus templomának megújítása alkalmából rendezett szentmisét követően kifejtette: a kereszténység legfőbb üzenete a hit és Krisztus tanítása, ugyanakkor a vallás magába ölelte a kultúrát is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben május 26-án tartják a keresztények a Szentháromság ünnepét, amelyet a niceai zsinaton nyilvánítottak ki 325-ben, s amely azóta is „a közös keresztény közösségünk alapja”.

Úgy vélekedett: ha ezt a hitvallást a jövőben is meg tudják őrizni az emberek, akkor képesek lesznek megőrizni közösségeiket, templomaikat is. Leginkább pedig – fűzte hozzá – a mai keresztény fiatalokon múlik, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik hite, közössége fennmarad-e, közösség és hit nélkül ugyanis szétolvad minden.

Soltész Miklós közölte: a kormányzat a jövőben is megad minden segítséget ahhoz, hogy a szászvári templom megújításához hasonló fejlesztések történhessenek, hogy a hit, a kereszténység segítségével a közösségek erősek maradhassanak és tovább erősödhessenek.

Utalt arra: Babits Mihálynak a második világháborút megelőzően megfogalmazott véleménye – miszerint „hitre, régi szent európai kultúrára és békére van szükség, nem pedig vad és nyers új erőkre” – a mai korban is fontos és aktuális.

Azok pedig, „akik vezéregyéniségnek kiáltják ki magukat, a család, a kereszténység és a békesség ellenében vannak” – fogalmazott.

A csaknem negyed évezrede emelt szászvári római katolikus plébániatemplom kormányzati támogatással nemrégiben befejeződött megújítása során szerkezetmegerősítési, festési és energiatakarékosságot szolgáló munkálatokat végeztek el és kicserélték a tetőzetet is.

A felújított templomot Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg, s mutatott be ünnepi szentmisét.

Kapcsolódó írásaink