Belföld

Szentkirályi Alexandra: Ingfelgyűrős munkára készülök

Világos elképzeléseik vannak arról, milyennek szeretnék látni a nemzet fővárosát

Ingfelgyűrős munkára készül, hisz Budapestben, és kész küzdeni is érte – nyilatkozta a Mandinernek a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje.

Szentkirályi Alexandra: Ingfelgyűrős munkára készülök
Szentkirályi Alexandra: A lövészárkokból lövöldözés helyett együtt kell működni a kormánnyal, és észszerű megállapodásokat kell kötni
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra a hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban rendpárti politikusként határozta meg magát. Úgy fogalmazott, világos elképzeléseik vannak arról, milyennek szeretnék látni a nemzet fővárosát. Budapest kulturálisan is a magyarság központja, emellett gazdasági erejét tekintve is kiemelt a jelentősége – hangsúlyozta.

A kormánypárti politikus szerint miközben a Fidesz vezette kormány sok fejlesztést hajtott végre Budapesten – ezek közül a Városligetet, az Operát, a Nemzeti Táncszínházat, illetve a négyes metró befejezését említette – a baloldalon csak „a hatalomról tudnak vizionálni”, így náluk elképzelhetetlen, hogy valaki tovább lát a saját érdekeinél.

A főpolgármesterről szólva azt mondta, Karácsony Gergelyék folyamatosan „rémképeket építenek”, amelyek szerint „a csúnya, gonosz kormány célja kivéreztetni a kiszolgáltatott, szerencsétlen fővárost”, amit pótcselekvésnek nevezett. Ráadásul – tette hozzá – „ordít” róla az ellentmondás, hiszen az ellenséget éppen abban a kormányban találták meg, amelynek a kinyújtott kezét a lehető legritkábban fogadta el a főváros.

A lövészárkokból lövöldözés helyett együtt kell működni a kormánnyal, és észszerű megállapodásokat kell kötni – hangoztatta.

Szentkirályi Alexandra úgy vélekedett, több területen a kormány végezte el a munkát a főváros helyett, ezek közül az országbérlet kiterjesztését emelte ki a BKK–BKV csoport munkavállalóira. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt 200 milliárd forint iparűzésiadó-megtakarítással adták át a várost, most pedig a növekvő bevételek mellett „a csőd szélén tántorog”.

Nem a lehetőségekkel, hanem a hozzáállással van a probléma, és ennek a budapestiek folyamatosan isszák a levét – jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte Karácsony Gergely a 2019-ben meghirdetett hosszabb távú programjának mintegy háromnegyedét nem valósította meg, „pofátlanul a választók arcába hazudott”.

Szentkirályi Alexandra az interjúban Draskovics Tibort, Mártha Imrét és Gál J. Zoltánt név szerint említve arról is beszélt, hogy ma a Városházát Gyurcsány Ferenc emberei irányítják, miközben a baloldal fővárosi listáján Hagyó Miklós kabinetfőnöke is feltűnt.

A mostani városvezetéssel csak Gyurcsányék járnak jól, „velem viszont minden budapesti jól jár” – mondta, hozzáfűzve, hogy ezeket a pozíciókat bukott politikusok helyett hozzáértő, tapasztalt és nagy munkabírású emberekkel töltené fel.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a fővárosi közlekedéssel kapcsolatban ismét megemlítette, hogy Karácsony Gergelyék tervei szerint mintegy 440 ezer 10 évnél idősebb autót tiltanának ki Budapestről, ezzel pedig „szétvernék” Budapest közlekedését és ezzel – mint fogalmazott – „az ország gazdasági motorját”.

Karácsonyék miatt „mára mindenki ideges, aki közlekedni akar”, hiszen összeugrasztották a kerékpárosokat az autósokkal, de a gyalogosoknak sem lett jó – vélekedett.

Szentkirályi Alexandra szerint végre kellett volna hajtani a korábban ígért kötöttpályás közlekedési fejlesztéseket, ezekkel érdemben csökkenteni lehetne az autós forgalmat, ezenkívül őrzött P+R parkolók felépítését szorgalmazta a főváros határában. Úgy fogalmazott, megválasztása esetén nagy lendülettel vágna bele a munkába, hogy a budapestiek egy olyan városban élhessenek, amilyet megérdemelnek.

A választási kampányban nagy hangsúllyal megjelenő hajléktalanhelyzetről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az tarthatatlan, de a főpolgármester erről sem vesz tudomást. Szentkirályi Alexandra a problémát humánusan, de rendpárti módon kezelné.

A közterek nem vécék, a villamos nem hajléktalanszálló, az utca nem kocsma. Egy nagyvárosban az együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania – emelte ki.

Szentkirályi Alexandra megválasztása esetén a köztisztaságra szánt források megduplázását, városgondnoki rendszer felállítását ígérte, illetve azt hangsúlyozta, hogy a mennyiségi helyett a minőségi turizmus irányába kellene elmozdulni. Budapesten Karácsony Gergely városvezetése idején kulturális területen sem történt semmi – hangoztatta.

A kormánypárti főpolgármester-jelölt példaértékűnek nevezte azt a munkát, amelyet Tarlós István vezetésével korábban végeztek, és erre kíván építeni majd a választások után is. Megemlítette, hogy mindig számít a korábbi főpolgármester tanácsaira.

Rengeteg a teendő, és „nincsenek illúzióim, ingfelgyűrűs munkára készülök a választások után” – jelentette ki, hozzátéve, úgy látja, ugyanaz vár rá, mint 2010-ben, a Demszky-éra után Tarlós Istvánra.

Szerinte itt az ideje az „elfáradt főpolgármester” nyugdíjazásának, azt mondta, ő nagy örömmel dolgozna helyette.

Szentkirályi Alexandra az interjúban arról is beszélt, hogy Budapesten ugyanaz a harc folyik, mint európai szinten a globalisták és a szuverenisták között, „a hazai dollárbaloldal” pedig gyakorlatilag „a brüsszeli globalista központból” kapja a fizetést és az utasítást is, ezért számára nem kérdés, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választás szorosan összefügg egymással. Úgy gondolja, hogy a főváros mostani vezetése ha akarna, sem tudna ellenállni a háborúval, a genderpropagandával és a migrációval Magyarországra nehezedő nyomásnak.

Kitért arra is: nagyon várja a vitát, „ha a valódi főnök”, Gyurcsány Ferenc ül vele szemben, hiszen lenne miről beszélniük Budapesttel kapcsolatban. „Ha az embernek romlott ételt adnak az étteremben, akkor nem a felszolgálóval, hanem a szakáccsal vitatkozik, és a budapesti menüt Gyurcsány Ferenc főzte meg, hiába Karácsony tálalja” – mondta a Mandinernek Szentkirályi Alexandra.

Kapcsolódó írásaink