Belföld

Gulyás Gergely: Háborúra készül Európa – mi a békét pártoljuk

Felelőtlennek tartjuk azokat a felelőtlen baloldali és liberális nyilatkozatokat, amelyek Ukrajna területére vonultatnák be a NATO-t– hangoztatta a Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszter hangsúlyozta, hazánk nem ad ki senkit, aki itt Ukrajnából menekültként tartózkodik. Robert Fico is szóba került: Gulyás Gergely közölte, a bal- és liberális sajtó jogellenes és gyűlöletkeltő uszításai elfogadhatatlanok. Mint kifejtette, az ENSZ-ben Palesztina elismeréséről szóló és jelenleg zajló vita színtiszta politika, amit a magyar kormány ugyan élénken figyel, de nem készül, nem ért egyet az állam elismerésével. A Kormányinfón szóba került a Békemenet is.

Gulyás Gergely: Háborúra készül Európa – mi a békét pártoljuk
Gulyás Gergely: Háborúra készül Európa – mi a békét pártoljuk
Fotó: MH/Török Péter

Nem támogatjuk az illegális migrációt – jelentette ki a Kormányinfón Gulyás Gergely. Utalt arra, az Európai Bizottság napi hatmillió forintnyi euróra bünteti hazánkat, mert nem hajlandó magára venni az erőszakos bevándorlók istápolását.

Gulyás Gergely közölte, a kabinet tegnapi ülésén értékelte a háborús helyzetet, ami részben a frontvonalakra, azok változására és Európa reakcióira fókuszált. Közölte, úgy látják, a helyzet egyre nehezebb és szörnyűbb. Ennek több oka van, az egyik, hogy az ukrán hadsereg azokat az állásokat, amelyek az elmúlt másfél-két évben kialakultak, egyre nehezebben tudja oltalmazni, s ennek következménye a kényszersorozás. Akár Kárpátalján, akár máshol – fogalmazott.

A miniszter hangsúlyozta, hazánk nem ad ki senkit, aki itt Ukrajnából menekültként tartózkodik. A nagyobb nehézségnek a nyugat-európai hozzáállást nevezte, minőségileg új helyzet Manfred Weber kötelező európai sorkatonai szolgálatról szóló nyilatkozata. A NATO–ukrán misszió konkrét intézményi veszélyt jelent – húzta alá Gulyás Gergely.

Közölte, teljességgel felelőtlennek tartják a katonai beavatkozásról szóló baloldali és liberális nyilatkozatokat, továbbá azt is érzékelik, hogy az európai választások egyik legfontosabb tétje is ez. A józan észnek kell teret kapnia – mondta.

A Kormányinfón ugyancsak jelenlévő Vitályos Eszter úgy fogalmazott, az elmúlt két hétben számos fejlesztés és beruházás valósult meg. A legfontosabbak közé sorolta, hogy átadták a Mol tiszaújvárosi komplexumát, amelyet a magyar állam is támogatott. Megemlítette, az elmúlt két hétben huszonnyolc milliárd forintot meghaladó összegben valósultak meg újabb beruházások, így egyebek mellett óvoda- és bölcsőde-építések, felújítások, közútfejlesztési és kulturális fejlesztések.

A kormányszóvivő a Digitális Állampolgárság Program kapcsán azt mondta, már elérhető ennek honlapja. Az állampolgárok minden olyan jogosultsággal rendelkeznek majd a digitális térben, mint a fizikai valóságban.

Robert Fico is szóba került: Gulyás Gergely közölte, a legfontosabb, hogy a szlovák miniszterelnök mielőbb meggyógyuljon. Közölte azt is, a bal- és liberális sajtó jogellenes és gyűlöletkeltő uszításai elfogadhatatlanok, s ebben egyre megy, hogy idehaza vagy külföldön történt mindez. Utalt arra is, a szélsőséges kommentelők a szlovák módszer hazai átültetését szorgalmazták, ami egészen riasztó.

Vitályos Eszter kormányszóvivő kiegészítve az elhangzottakat közölte, megdöbbentő, hogy bizonyos hazai sajtóorgánumok csak néhány óra elteltével kapcsolták le a kommentelési lehetőséget.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal legfrissebb jelentése az állapította meg, hogy a baloldal újfent befolyásolni óhajtja a választásokat – indított az Origo egy kérdéssel. Gulyás Gergely válaszában kifejtette, ha hamisak az állítások, cáfolják, ha nem, akkor a magyar baloldal miért sérti meg a jogszabályokat, és fogad el elképesztő összegeket a kampányához?

Az újságírók rákérdeztek arra is, hogy a Kétfarkú Kutyapárt társelnöke, Kovács Gergely többször kifejtette, kapcsolatba került drogokkal, sőt, termesztett is – és ez elfogadhatatlan, ilyen jelöltet nem lenne szabad indítani, pláne támogatni – vélekedett a miniszter. Utalt arra is, Karácsony Gergely kizárólag olyan újságírókat enged a közelébe, akik nem tesznek föl neki kellemetlen kérdéseket – ezzel szemben a Kormányinfón nincs ilyen korlátozás. Utalt arra is, a baloldal külföldi finanszírozói azt szeretnék elérni, hogy mi is belesodródjunk a háborúba.

Dobrev Klára tegnap arról beszélt, „bizonyítékai” vannak Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen. A Sándor-palota utóbb tételesen cáfolta a baloldali politikus állításait, mi több, közölte, feljelentést tesz. Gulyás Gergely az üggyel kapcsolatban elmondta, vitán felül áll, hogy a Sulyok Tamás az egyik legtekintélyesebb jogászunk, aki magas erkölcsi mércének megfelelően dolgozott az elmúlt évtizedekben.

Majdhogynem egyedül vagyunk, egyedül a szlovák kormány az, aki úgy véli, azonnali fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség Ukrajnában – fogalmazott. Mint kifejtette, az ország szempontjából nagyon veszélyes a háborúpártiság, de ettől még vitázni lehet róla. Ugyanakkor az, amit Robert Fico ellen tettek, teljességgel elfogadhatatlan, ugyanis ez nyílt gyűlöletkeltés – s ezen a téren a hazai baloldalnak is lenne miért szégyenkeznie – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, mit is kell tudni a júliustól kezdődő soros magyar elnökségről. Gulyás Gergely Bóka János minisztert idézte, aki azt mondta, hogy a magyar kormány semleges, tisztességes közvetítő kíván lenni. Fő prioritásaink a biztonság- és védelempolitika, a versenyképesség javítása, az agárpolitika átalakítása és a demográfiai problémák kezelése.

Szintén Gulyás Gergely válaszolt arra a kérdésre, amely Palesztina elismerését érintette. Utalt rá, ez a jogi aktus még a kommunizmusban történt – mi pedig azt az álláspontot képviseljük, hogy a feleknek maguknak kell megegyezniük. Az ENSZ-ben jelenleg zajló vita színtiszta politika, amit a magyar kormány ugyan élénken figyel, de nem készül, nem ért egyet a palesztin állam elismerésével. A minapi, az izraeli nagykövetet ért magyarországi incidensről szólva elmondta, az esemény nem állami rendezvény volt, hanem egy alapítvány szervezte.

Gulyás Gergely az idei Békemenet kapcsán aláhúzta, az, hogy béke legyen, soha nem volt annyira aktuális, mint manapság. Amikor ezt az eseményt anno kiötlötték, nem is tudhatták, mennyire „korszerű” lesz a kiállásuk. Ez az EP-választás legfontosabb tétje, az, hogy Európa és benne hazánk miként áll az orosz–ukrán konfliktushoz – fogalmazott.

Az a szabadság, ami nálunk tetten érhető, az Nyugat-Európában lassan ismeretlenné válik – húzta alá Gulyás Gergely. A miniszter szerint teljességgel elfogadhatatlan, hogy fényes nappal a nyílt utcán vascsövekkel békés emberekre támadó szélsőbaloldali aktivistát Brüsszelben mentegetik, a tetteit relativizálják.

Újságírói kérdésre reagálva hangoztatta, Harald Vilimsky magánvéleménye, ha úgy látja, Orbán Viktort kellene kinevezni az Európai Bizottság élére. Gulyás Gergely leszögezte, a miniszterelnököt nem érdekli az EB elnöki tisztsége. Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy ő vagy a kormány felkeresi-e Karsai Dánielt, elmondta, személy szerint eddig nem kapott ilyen megkeresést. Ám ha érkezne ilyen, akkor is a meghívóval beszélne erről először, nem a sajtóval.

Általánosságban kijelenthető, a védővámok az EU érdekeit nem elősegítik, hanem éppen rombolják – fogalmazott. Nem a német zöldek szempontjait kell az egész kontinensre kivetíteni. Ma Európa a szankciókat Kína ellen ideológiai alapon vezeti be. Szerinte az sem igaz, hogy egy 420 milliós piac oltalmazása mellett megéri egy 1,2 milliárdos szegmensből kizárni magunkat – vélekedett.

A Belső-Erzsébetváros, azaz népszerűbb nevén a bulinegyed közbiztonsági helyzetét érintő kérdésre felelve úgy fogalmazott, ennek megoldásához sok sikert kíván a helyi vezetésnek. Emlékeztetett, Budapest kiemelkedően jó közbiztonsággal rendelkezik.

Nem várom Matolcsy György jegybankelnöki mandátumának végét – fogalmazott. Gulyás Gergely szerint jó esély van arra, hogy éves szinten nyolc-tíz százalékos reálbér-növekedés legyen, míg az infláció négy-öt százalék körül lehet reális, ha nem történik valami nagy változás.

Gulyás Gergely Magyar Péterrel kapcsolatban, mi szerint a politikus rágalmazásért feljelenti Orbán Viktort, kijelentette, humor rovatot is nyitni kell a Kormányinfókon. A Robert Fico elleni merénylet kapcsán a TEK kiadott egy nyilatkozatot, ennél többet nem tudok közölni – hangoztatta a miniszter. A Matolcsy György utódjára vonatkozó kérdésre azt felelte, az MNB elnökét a kormányfő jelöli és a köztársasági elnök nevezi ki, de egyelőre nem tud ilyen döntésről. Úgy vélte, valószínűleg február végén várható jelölés.

Orbán Viktor tekintélyét nem nagyon változtatja meg az az ötlet, hogy Orbán Viktor legyen az Európai Bizottság elnöke. Akik eddig kedvelték vagy gyűlölték, azok vélhetően továbbra is így vélekednek róla – hangoztatta lapunk kérdésére Gulyás Gergely. Meglátjuk, mi lesz június 9-én, mi az aranyat szeretnénk elhozni, s az, hogy kié lesz az ezüst, nem a mi dolgunk – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Gulyás Gergely.

Természetesen hazánk a nemzetközi jognak megfelelően ismerte el Ukrajnát, és tiltakozott a területeinek megszállása ellen – mondta. Amikor Kövér László arról beszél, hogy Kijev önállóan nem lenne képes megvédeni magát – s ebben igaza is van – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kapcsolódó írásaink