Belföld

Választás 24: Szerdán 16 óráig kérhetik regisztrációjukat a levélszavazásra a határontúliak az EP-választáson

Ha a választópolgár kettős állampolgárságot tiltó országban lévő szavazólap-átvételi címet adott meg, a szavazási levélcsomagot a külképviselet közreműködésével kézbesíti az NVI

Levélben az a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, és Magyarországon, illetve az Európai Unió területén kívül élő magyar állampolgár szavazhat, aki a regisztrációs kérelmét május 15-én 16 óráig benyújtja. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerda reggeli nyilvántartása szerint jelenleg 126 826 levélben szavazó szerepel az EP-választás névjegyzékében.

Választás 24: Szerdán 16 óráig kérhetik regisztrációjukat a levélszavazásra a határontúliak az EP-választáson
Választás 24: Május 15-én, szerdán 16 óráig kérhetik regisztrációjukat a levélszavazásra a határon túliak az EP-választáson (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az EP magyar tagjainak választásán ugyanis a 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár mellett választójoguk van az EU más tagállamainak magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárainak is (amennyiben magyar listára kívánnak szavazni).

Valamint szavazhatnak azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az unió más tagállamában nincs lakcímük. A romániai és szlovákiai magyarok tehát levélben nem voksolhatnak a magyar EP-választáson, de ha rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel kérhetik felvételüket a hazai névjegyzékbe.

Azok a határon túli választópolgárok, akiknek nincs lakhelyük más uniós tagállamban, választási regisztrációt követően levélben szavazhatnak. Akik már korábban regisztráltak, ezt nem kell megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is.

A Nemzeti Választási Iroda a szavazólap képének jogerőssé válása után juttatja el a szavazási levélcsomagot - amely tartalmazza a szavazólapot is - a határon túli választóknak, akiknek a központi névjegyzék nyilvántartása alapján sem Magyarországon, sem másik EU-s tagállamban nincs lakcímük. A szavazási levélcsomagot a választópolgár kérheti postai kézbesítéssel, de átveheti az általa megjelölt külképviseleten vagy magyarországi helyi választási irodában is május 25-től. A szavazási levélcsomag személyes átvételét ugyancsak szerdán 16 óráig lehet kérni.

A szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a határon túli választók a szokásos módon juttathatják vissza az NVI-hez: május 25-től levélszavazatukat leadhatják a külképviseleteken, vagy feladhatják postán is, ebben az esetben a levélnek június 9-én 19 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez. Az NVI-nek címzett szavazási levélcsomag kézbesítése térítésmentes.

Kapcsolódó írásaink