Belföld

Családias fesztivál a Ludovikán

A hagyományokhoz hűen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) idén is megrendezi május 9–11-én a Ludovika Fesztivált, amelyen a koncertek mellett népszerű hazai és külföldi előadók is színesítik a Ludovika Szabadegyetem programkínálatát, de természetesen a gyerekek sem maradnak élmények nélkül, ugyanis a családi nap számos izgalmat rejt számukra.

Családias fesztivál a Ludovikán
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Fotó: Wikipedia/NUPSInternational

Budapest egyik legnagyobb háromnapos tavaszi fesztiváljává fejlődött a Ludovika Fesztivál, amelyet már 14. alkalommal rendeznek meg. Az Orczy-parkban május 9-én és 10-én a Ludovika Szabadegyetem programsorozaté a főszerep, amelynek tematikáját idén a hazai soros EU-elnökség fókuszpontjai határozzák meg. Az előadások témáiban hangsúlyos szerepet kap a bővítéspolitika, a versenykésesség erősítése, a demográfiai kihívások, a védelempolitika, valamint az illegális migráció következményei.

„A rendezvény eredetileg hagyományteremtő céllal indult családi napként, amelyet a Ludovikához kapcsolódó különböző hivatások színesítettek az augusztus 20-i tisztavatást megelőző, tanulmányaikat lezáró századik napon” – tájékoztatott Szabó Anett sajtófőnök.

„Három fontos célt fogalmaztunk meg. A hagyományokra tekintettel nyújtsunk betekintést a hivatásrendek világába, picit közelebb hozva a széles közönséghez ezt a nagyon szép hivatást. Csaknem száz meghívott közreműködésével bepillantást szeretnénk adni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen zajló oktatási, kutatási programokba. Ezt több mint ötven előadás, panel- és a vitabeszélgetés segíti. Mindezt szórakoztató programokkal színesítjük, a három nap során a legnépszerűbb zenei előadók lépnek majd fel”– ismertette.

Fontos kiemelni, hogy ez egy család- és gyermekbarát-fesztivál, számukra szervezett programokkal, zenei eseményekkel, színes honvédségi bemutatókkal várjuk az érdeklődőket. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem jelentős történelmi múlttal rendelkezik, éppen ezért a hagyományőrzés jegyében szeretnénk megkedveltetni a jövő nemzedékkel ezeket a hivatásrendeket, a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem látványos bemutatóin keresztül – hangsúlyozta ki.

„Lényeges, hogy ezt a nagyon szép hivatást minél korábban bemutassuk a gyermekek számára. Emellett a szabadegyetemi programokkal harmadik éve bővül ki a Ludovika Akadémia programsorozata. Ezen csütörtökön és pénteken, 9-én és 10-én az időszerű, mindenkit érdeklő témák szerepelnek a napirenden. Hazai és külföldi szakemberek közreműködésével előadásokon, panelbeszélgetéseken és vitákon keresztül lehet követni. A nemzetközi és tudományos térben egy fontos találkozóhellyé szeretnénk válni, és ennek részeként érkeznek a hazai politikai és tudományos élet szereplői mellett a külföldi vendégek. Idén másodszor tölti be Magyarország az Európai Unió soros elnöki posztját, és elsősorban ehhez szeretnénk kapcsolódni. Témáink között hangsúlyos helyet kap a bővítéspolitika, a versenyképesség erősítése, a demográfiai kihívások, a védelempolitika és az illegális migráció következményei” –mondta.

Csütörtökön délelőtt 10 órától 17.30-ig olyan nemzetközileg elismert szakemberek tartanak előadást a Ludovika Campuson, mint Michael Anton, a Hillsdale College oktatója és tudományos munkatársa, a Claremont Institute vezető munkatársa, a Trump-adminisztráció korábbi nemzetbiztonsági tisztviselője, aki az orosz–ukrán háború hatására megváltozó világrendről fog beszélni.

A nyugat-balkáni régió uniós csatlakozásának kérdését több panelben is megvitatják a szakértők, egyebek mellett Dževada Šuško, a szarajevói egyetem professzora és Diana Mjeshtri az albán Impact Innovation Institute elemzője is a fesztivál vendége lesz.

Az illegális migráció kihívásairól Marsai Viktorral, a Migrációkutató Intézet vezetőjével Juan Ángel Soto Gómez, a Fortius Consulting alapító igazgatója, Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies ügyvezető igazgatója, illetve Tibor P. Nagy nagykövet, a Trump-kormányzat korábbi afrikai ügyekért felelős helyettes államtitkára osztják meg gondolataikat.

Demográfiai kihívások témában mások mellett Louise Perry brit újságíró, író és műsorvezető a liberális feminizmus ellentmondásairól vesz részt panelbeszélgetésen Nagy Annával, az Egyszülős Alapítvány kuratóriumi elnökével, de Doug Stokes brit akadémikussal és Mary Harrington brit újságíróval is találkozhatnak az érdeklődők. Angela Vidal Gandra da Silva Martins, Brazília korábbi családügyi minisztere a család jövőformáló szerepéről tart majd előadást.

Versenyképességi témakörben szó lesz többek között az űrverseny kérdéseiről, de részt vesz a fesztiválon Christian H.M. Ketels, aki a Harvard Business School tudományos főmunkatársa. Védelempolitikai témában egyebek mellett a NATO jövőjéről beszélget majd Sumantra Maitra, az American Ideas Institute kutatási igazgatója.

A hazai előadók névsora is széles körű. Az NKE oktatói és kutatói mellett mások mellett Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel, Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárral, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral, Győri Enikő európai parlamenti képviselővel, Martonyi János korábbi külügyminiszterrel, Palkovics Lászlóval, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójával, Kósa Ádám európai parlamenti képviselővel, a foglalkoztatási és szociális bizottság magyar tagjával és Kajári Ferenc altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar Főnökének helyettesével is személyesen találkozhatnak a résztvevők.

Az NKE számára fontos a hagyományőrzés, amelynek egyik meghatározó mozzanata a Ludovika Fesztivál keretében tartott 100 napos ünnepség, amely az augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó lépcsőfok. Május 11-én, szombaton a családi napon a szélesebb közönség is betekintést nyerhet az egyes hivatásrendek világába: honvédségi és rendészeti programok széles kínálata várja az érdeklődőket, akik a Ludovika Campuson testközelből megtekinthetik egyebek mellett a Gidrán többcélú páncélozott járművet vagy a PZH-2000 önjáró löveget, de a katonai kibertér, valamint a kiberhadviselés rejtelmeibe is bepillanthatnak, illetve egy tűzszerész robotot is megismerhetnek.

Nincs fesztivál buli nélkül, az élménygazdag pénteki napot az esti koncertek koronázzák meg a Tóparti Színpadon, ahol fellép Áron ‘Apey’ András, Kovács Julcsi és zenekara, valamint a Kollányi Akusztik és Galambos Péter is. A party sátorban T. Danny, DJ Sterbinszky, Náksi, DJ Bréda Bia gondoskodnak a fergeteges hangulatról. Szombaton viszont a gyerekkoncerteké lesz a főszerep, ahol meghallgathatja a közönség Szalóki Ágit és a PASO Kids-et, valamint fellép a Ludovika Big Band és a Pénzügyőr Zenekar is.

A rendezvény ingyenes, de május 9-én és 10-én, a szabadegyetemi programokon való részvétel, valamint a party sátorba történő belépés regisztrációhoz kötött.

További információ a fesztivál honlapján érhető el.

Kapcsolódó írásaink