Belföld

Matt Whitaker: Az állampolgárok a valódi döntéshozók

Azok a politikusok lesznek sikeresebbek, akik valamiért kiállnak

Mivel az állampolgárok választják meg a kormányt, ezért valójában ők a döntéshozók, a képviselőknek pedig a nép akaratát kell megvalósítaniuk – mondta az Egyesült Államok korábbi megbízott legfőbb ügyésze csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.

Matt Whitaker: Az állampolgárok a valódi döntéshozók
Matt Whitaker
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

Matt Whitakert Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kérdezte a szuverenitásról és a jogállamiságról.

Kovács Zoltán azon felvetésére, miszerint a politikusoknak és a választóknak is alázatosaknak kell lenniük a demokrácia kibontakozásához, Matt Whitaker azt mondta, hogy a politikusok valóban sokszor csak szerepelni akarnak, de azok lesznek sikeresebbek, akik valamiért kiállnak, valamit képviselnek, nem csupán egy meglévő mozgalom élére akarnak állni a rivaldafénybe, hanem az identitásuk része az az elv, amelyet képviselnek.

A korábbi legfőbb ügyész szerint a jogállamiság azt jelenti, hogy vannak írott törvények, és ezeknek mindenképp érvényt kell szerezni, nem lehet saját értelmezésben olvasni őket.

Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte: szerinte a jogállamiság arra vonatkozik, hogy a mindennapokat szabályozó törvényeket betartsák, és a nép által megválasztott képviselők a nép akaratát képviseljék, de mára a jogállamiság mégis politikai fegyverré vált.

Az államtitkár azon kérdésére, hogy miként lehetne visszatérni a „józan ész által vezérelt jogállamiság világába”, Matt Whitaker azt válaszolta, nem azt kell várni, hogy a politikusok oldják meg az összes problémát, hanem az alkotmány módosításával kellene biztosítani, hogy a nép szavának jobban érvényt lehessen szerezni.

Kapcsolódó írásaink