Belföld

Navracsics Tibor: Túl kell lépni a közigazgatás-alapú fejlesztéspolitikán

A miniszter bemutatta, hogy Budapestet leszámítva még az ország két legfejlettebb régiója is csak az Európai Unió átlagos fejlettségének a felét érte el

A hagyományos közigazgatás-alapú fejlesztéspolitikán túllépve a térségalapú fejlesztéspolitikát is ki kell építeni – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Magyary-emlékkonferencián tartott előadásán kedden, a Komárom-Esztergom vármegyei Héregen.

Navracsics Tibor: Túl kell lépni a közigazgatás-alapú fejlesztéspolitikán
Navracsics Tibor: Túl kell lépni a közigazgatás-alapú fejlesztéspolitikán
Fotó: Facebook/Navracsics Tibor

Navracsics Tibor emlékeztetett, „éppen Magyary Zoltán ismerte fel, hogy úgy kell meghúzni a közigazgatási határokat, ahogy az emberek mozognak, nem pedig a közigazgatási határok közé szorítani az emberek életét”.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a tavaly év végén elfogadott új területfejlesztési törvény már egyértelműen ezen alapelv szerint fogalmazódott meg.

Eddig közigazgatásiegység-alapú fejlesztések voltak, a pályázati rendszer nem az együttműködést segítette, hanem a versengést ösztönözte. A települések sok esetben párhuzamosan indultak harcba a forrásokért, hogy ugyanazokat a fejlesztéseket valósítsák meg – ismertette.
Elmondta, a térségi együttműködés serkentésével arra tesznek kísérletet, hogy pénzügyi és pályázati eszközökkel, valamint fejlesztési koncepciókkal is rávegyék az önkormányzatokat: közösen fogalmazzák meg koncepciójukat, és együtt induljanak forrásokért.
„Együttműködni persze mindig nehezebb, mint külön indulni” – jegyezte meg. Jó példaként emlékeztetett arra, hogy amikor Veszprém volt Európa Kulturális Fővárosa, a Bakony-Balaton térséggel olyan együttműködést hoztak létre, amelyben 116 település vett részt.

Navracsics Tibor előadásában elmondta, hogy az összes többi régió a felzárkózó kategóriában található, és a versenyképességi mutató is ugyanezt tükrözi.

Kitért arra: Ausztria és Dél-Németország munkaerő-elszívó hatása miatt a Nyugat-Dunántúl régió is felzárkózási problémákkal küzd, és ha sem sikerül új dinamikát hozni a térség növekedésébe, megreked a fejlődése.

A miniszter szerint az elmúlt tíz év ipartelepítése, a gyorsforgalmi úthálózat építése hozott eredményeket, de sokkal átgondoltabb és szélesebb körű fejlesztéspolitikát kell megvalósítani a következő években ahhoz, hogy a felzárkózás gyorsabb ütemű legyen.

Kapcsolódó írásaink