Belföld

Hornung Ágnes: A munka és a magánélet összehangolása kiemelten fontos

A kormány számára fontos, hogy kielégítse a családok változó igényeit – mondta

A munka és a magánélet összehangolásának fontosságáról beszélt Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Műegyetem állásbörzéjén kedden Budapesten.

Hornung Ágnes: A munka és a magánélet összehangolása kiemelten fontos
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (b) is részt vett a Műegyetem állásbörzéjén 2024. március 26-án
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Családbarát Magyarország Központ standjánál tartott sajtótájékoztatón az államtitkár kiemelte: a fiatalok egyre inkább keresik azokat a lehetőségeket, hogy a munkavégzés mellett is minél több időt tudjanak a családjukkal tölteni.

A kormány számára fontos, hogy kielégítse a családok változó igényeit – mondta, hozzátéve: folyamatosan finomhangolják a „komplex, mindenre kiterjedő családpolitikai rendszert” annak érdekében, hogy reagálni tudjanak a változásokra.

Hornung Ágnes úgy fogalmazott: a munka és a magánélet közötti minőségi kapcsolat és egyensúly legfontosabb pillére a gyermekek biztonságos elhelyezése.

Ezért fordított kiemelt figyelmet a kormány a bölcsődefejlesztésekre – mutatott rá. Hozzátette: az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a bölcsődei rendszer, a férőhelyek száma megduplázódott.

„Ma elmondhatjuk, hogy szinte minden magyar család el tudja helyezni a gyermekét bölcsődében” – húzta alá.

Hornung Ágnes nagyon fontos pillérnek nevezte az otthonteremtést is, amihez a kormány ugyancsak jelentős támogatást biztosít. „Európa egyik legnagyobb otthonteremtési programját vezettük be 2024 január elsejétől csok plusz néven” – jelentette ki. Mint mondta, ez egy olyan államilag támogatott, fix kamatozású hitel, amelynek kamata a teljes futamidő végéig garantáltan 3 százalékos.

A családok a vállalt gyermekek számától függően 15, 30 vagy 50 millió forinthoz juthatnak hozzá a csok plusz révén, amely új és használt ingatlanra is azonos összegben vehető fel, sőt, akár a meglévő lakás bővítésére is fel lehet használni – magyarázta az államtitkár.

Megjegyezte azt is, hogy csok plusszal az új és használt lakás vásárlása is illetékmentes, ráadásul, ha a fiatalok első közös ingatlanuk megszerzéséhez szeretnék igénybe venni ezt a támogatást, akkor csak tíz százalék önrészt kell befizetniük.

Hornung Ágnes fontosnak nevezte a családok anyagi biztonságát is, jelezve: a gyermekesek számára nagy segítséget jelent a családi adókedvezmény.

Kitért továbbá arra is, hogy a családok „testi-lelki-szellemi egészségének” elősegítése és megőrzése ugyancsak prioritása, erre a kormány szeretne a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetni.

Kapcsolódó írásaink