Belföld

Dömötör Csaba: A forradalom nemcsak magyar, hanem európai ügy is volt

Úgy véli, nincs olyan birodalmi érdek, amely a háborút a magyarok számára bármiben igazolná

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc nem csak a magyarok ügyéről szólt – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára csütörtökön, a zuglói polgári szervezetek ünnepi megemlékezésén.

Dömötör Csaba: A forradalom nemcsak magyar, hanem európai ügy is volt
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Fotó: MH/Török Péter

Dömötör Csaba azt mondta, hogy a júniusi európai parlamenti választáson nem csak „magunkért indulunk politikai harcba”. Nem vagyunk egyedül, egyre többen vagyunk, céljaink azonosak az európai többség céljaival – emelte ki a politikus.

„Az európaiak nagyobbik része ugyanis háború helyett békére, egységesítés helyett szabadságra, birodalmi parancsok helyett egyetértésre vágyik” – hangsúlyozta az államtitkár, utalva a 12 pont előszavára.

Azt is mondta, hogy a béke, a szabadság és az egyetértés a nemzeti önrendelkezés alapja, amelyek nélkül „nincsen magyar jövő, de magyar jelen se”.

Az Európai Unió, amely „békeprojektként indult, most térdig gázolna a háborúban” – mondta az orosz–ukrán háború kapcsán a politikus. Hozzátette, hogy már nemcsak „euró tízmilliárdokat követelnek a háború finanszírozására, már nemcsak fegyverszállítmányokért lobbiznak, most már katonákat is küldenének”.

Nincs olyan birodalmi érdek, amely a háborút a magyarok számára bármiben igazolná – emelte ki a politikus. Megjegyezte, hogy a békéhez szabadság is kell, hogy a „legfontosabb döntéseket a saját kezünkben tartsuk”.

Megfogalmazása szerint olyan veszélyes korban élünk, amikor meg kell küzdeni a járványokkal, az energiaválsággal, az inflációval, és „mindezek háttéréül nagyhatalmak sakkjátszmáival”.

Úgy fogalmazott, mindig voltak olyan birodalmi törekvések, hogy a magyarok mozgásterét szűkítsék. „Most sem sajnálnak dollár- és eurómilliókat, hogy megvegyék, akit meglehet, néha grammos, más esetben kilós kiszerelésben” – mondta Dömötör Csaba.

Kapcsolódó írásaink