Belföld

Nyomozók lepték el Óbuda Önkormányzatát

Négy embert őrizetbe vett a nyomozó ügyészség

Civil ruhás nyomozók lepték el az ellenzéki vezetésű III. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalának óbudai Fő téri épületét – értesültünk. A nyomozó ügyészség az esti órákban azt közölte, hogy négy embert őrizetbe vettek az önkormányzatnál tartott házkutatás után.

Nyomozók lepték el Óbuda Önkormányzatát
Civil ruhás nyomozók érkeztek a III. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalába (képünk illusztráció)
Fotó: Facebook/Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatala

Informátorunk beszámolója szerint szerda délután nyolc civil ruhás nyomozó jelent meg a Kiss László DK-s polgármester által irányított III. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalánál. A portás vonakodott beengedni a hivatlan látogatókat, amely után előkerültek az igazolványok. Ekkor a portás értesítette a jegyzőt, aki a hatóság embereit felkísérte a jegyzői irodába.

Informátorunk szerint az ügy összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel, amelyben többek közt Szabó Tímea párbeszédes politikus és országgyűlési képviselő kampányáról is beszélnek a közvélemény által Anonymous-videóként megismert hanganyagokban, amelyet akkor részletesen ismertetett a média.

A rejtélyes álarcos alak videójában Óbuda vonatkozásában P. Gábor és F. László beszélgetései hallhatók visszaosztott és külföldről érkező pénzekről, amelyek a kampányt is érintették. P. Gábor 2020-ig a XIX. kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként dolgozott. P. Gábor Karácsony Gergely kampányában is közreműködött, Óbudán pedig az önkormányzati lap irányítását is rábízta Kiss László DK-s polgármester.

P. Gábort személyes szálak kötötték F. László ügyvédhez és D. Róberthez, akik RF Production Hungary Kft. névvel a 2019-es önkormányzati választások után alapítottak céget reklámügynöki tevékenységre, majd a társaság számos megrendelést kapott a Kiss László DK-s polgármester vezette III. kerületi önkormányzattól.

Az egyik Anonymus-hangfelvétel tanúsága szerint F. László Szabó Tímea kampánya kapcsán arról beszél, hogy Marbellára jönne be a pénz, és onnan kéne idehozni: „Nagyjából úgy van, hogy hát kanyaronként ilyen 300400 millió, inkább négyszáz. Ezek valamit hoznak be a tengerentúlról, nem akarom részletezni. És annak az ellenértékét itt kapják meg.”

A Pesti Srácokkal a Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy a gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer- Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények gyanúját közölte.

Kapcsolódó írásaink