Belföld

Baloldali kerületek korrupciós ügyei Anonymus célkeresztjében

Anonymus nem szegte meg a szavát, ismét jelentkezett. Az álarcos figura néhány napja kerületi politikusokat érintő leleplezést ígért. Mai videójában pedig sejtelmesen három olyan személyt ajánlott az újságírók figyelmébe, akik feltehetően fontos szereplői lesznek az előttünk álló „izgalmas” napoknak. – Kiindulásként Patek Gáborról. Fischer Lászlóról és Deák Róbertről, illetve a III., a XVIII., és a XIX. kerületben végzett tevékenységükről fogok beszélni – fogalmazott Anonymus a Mediaworks Hírcentrumához eljuttatott videójában, bővebb információkkal azonban nem szolgált az ügyről.

Baloldali kerületek korrupciós ügyei Anonymus célkeresztjében
Ismét leleplezéseket ígér az Anonymus-maszkos alak
Fotó: MH

A három személy közül egyértelműen Patek Gábor az, akinek a személyével a sajtó korábban már foglalkozott. Patek ugyanis 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen.

Patek tulajdonképpen Gajda Péter jobb keze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. 

A Gajda Péter vezette önkormányzat nem talált hibát saját működésében
A Gajda Péter (képünkön) bizalmasa volt Patek Gábor
Fotó: MH/Katona László

Patek nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba helyi önkormányzati képviselő – bódult állapotban – részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről.

Objektum doboz

Lackner egyebek mellett arról beszélt, hogy 2016-tól közeli munkakapcsolatba került és együtt „dolgozgatott” Gajda Péter végrehajtójával.

Azzal is eldicsekedett, hogy Patek Gábor mellett Somogyi László üzletemberrel és Guzmics Zsomborral is szorosan együttműködött. Somogyi a kispesti önkormányzati pályázatokon rendszeresen nyert el komolyabb megbízásokat, úgy, hogy felesége eközben önkormányzati képviselőként tevékenykedett. Guzmics pedig a kerületi építéshatóság vezetője volt, nevét szintén több korrupciógyanús üggyel hozta összefüggésbe Lackner Csaba.

Lackner Csaba fehér port lóbál
Lackner Csaba fehér port lóbál egy korábban kiszivárgott felvételen
Fotó: HírTV

Jól mutatja Patek Gábor befolyását, hogy a hangfelvételeken úgy említették, mint aki bármit el tud intézni az önkormányzatnál. Gajda bizalmasa abban is jó volt, hogy a lebontásra, értékesítésre ítélt önkormányzati ingatlanokból kirakják a kiszolgáltatott, szegényebb bérlőket.

Objektum doboz

Az Anonymus által említett másik két nevet nem lehet minden kétséget kizáróan beazonosítani, Fischer Lászlóról és Deák Róbertről a sajtóban sem találni – a szóban forgó fővárosi kerületekkel összefüggő – információkat, találgatásokba pedig nem szeretnénk bocsátkozni.

Mint köztudott, Anonymus a mostanin kívül két üggyel jelentkezett, először tavaly nyáron a momentumos Cseh Katalin családi cége köré szervezett hálózatot leplezte le, másodszor pedig múlt év végén a fővárosban működtetett „jutalékos rendszer” működését mutatta be.

A hatóságok mindkét esetben nyomozást rendeltek el, amelyek jelenleg is zajlanak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom