Belföld

Mentsünk meg minél több lábat!

Kardiológiai infrastruktúra fejlesztésére nyert el európai uniós forrást a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) – tájékoztatta az intézet szerdán az MTI-t.

Mentsünk meg minél több lábat!
Szívbillentyűműtét (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

A program keretében számos kardiológiai eszköz beszerzése mellett egy úgynevezett hibridműtőt és egy perifériás DSA műtőt alakítottak ki, valamint egy telepített C-íves röntgenberendezést szereztek be a pacemakerlaborba. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert csaknem 2,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően több olyan fejlesztés valósulhatott meg a GOKVI-ban, amely hozzájárul a magas színvonalú betegellátáshoz.

Mint írták, a kardiovaszkuláris hibridműtő valamennyi ér- és billentyűbetegség, valamint a gyermek- és az öröklött felnőttszívhiba kezelését teszi lehetővé egyetlen műtőben. A berendezéssel, a beteg mozgatása nélkül bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti, illetve katéteres eljárás elvégezhető.

Az új, úgynevezett perifériás DSA műtő a „Mentsük meg a lábakat” szakmai program számára biztosít dedikált katéterterápiás labort. A műtőben lehetőség nyílik a perifériás érbetegségek diagnosztikájára éren belülről elvégzett ultrahang segítségével, illetve magára a terápiára is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink