Belföld

Lezárult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ komplex szűrőprogramja

Lezárult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Komplex népegészségügyi szűrések elnevezésű programja – közölte a szervezet kommunikációs főosztálya pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a programban számos népegészségügyi szűrést végeztek el, és megújították a szűrőprogramok módszertanát.

Lezárult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ komplex szűrőprogramja
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Mint írták, a 2016 márciusában útjára indított programmal az eltelt több mint hétéves működés során jelentős eredményeket értek el a betegségek megelőzése és időben történő felfedezése területén.

A projekt egyik legnagyobb érdeme, hogy országos szinten megvalósították a népegészségügyi célú vastagbélszűrést az 50–70 évesek körében – emelték ki. Hozzátették: a személyi és tárgyi feltételek megteremtését követően, 2018 novemberétől több mint 860 ezer állampolgár szűrővizsgálata történt meg.

Egyéb szűrőprogramokban, többek között méhnyak-, HPV- és szájüregi szűréseken további csaknem 50 ezer állampolgár vett részt – hangsúlyozták.

A 7. osztályos fiúk szülei 2020-tól térítésmentesen kérhették gyermekük részére a HPV elleni védőoltást – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Megjegyezték: három esztendő alatt csaknem százezer fiúgyermek részesült a védőoltásban.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy a program működése során közel hétezer egészségügyi szakember részesült képzésekben, az eszközfejlesztés keretében országszerte 49 kolonoszkópos labor kapott korszerű kolonoszkópos tornyokat és további 10 labor mosóautomatákat, valamint 20 kórházban speciális vizsgálóágyakat telepítettek a testi vagy szellemi fogyatékossággal élők nőgyógyászati vizsgálatának könnyebb elvégzése érdekében.

Az európai uniós forrásból megvalósított programra 16,66 milliárd forintot fordítottak – közölték.

Kapcsolódó írásaink