Belföld

Változás jön a táppénznél és az utazási költségtérítésnél januártól

A módosított rendelet értelmében az új szabályok január 1-jétől lépnének hatályba

Egy új kormányrendelet tervezete előírná, hogy a kifizetőhelynek az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás vagy a baleseti táppénz iránti kérelem elbírálása során, a tényállás tisztázása érdekében megkereséssel kell élnie az illetékes kormányhivatal felé, mellyel az eljárás egyszerűsítése érhető el – írja a portfolio.hu.

Változás jön a táppénznél és az utazási költségtérítésnél januártól
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/B. Boissonnet

A kormányrendelet elsődleges célja az Egészségbiztosítási Pénzbeli Ellátásokkal és Baleseti Táppénzekkel kapcsolatos eljárási szabályok pontosítása és aktualizálása a társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentum indoklása szerint. A lépésektől azt várja a kabinet, hogy gyorsabb lesz az ügyintézés a mintegy 4,06 milliónyi, érintett biztosítottnak.

A rendelet részletesen kitér a kifizetőhelyek szerepére az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és baleseti táppénzek iránti kérelmek elbírálása során. Amennyiben a tényállás tisztázása érdekében a kifizetőhelynek korábbi adatokat kell beszereznie más kifizetőhelytől vagy az egészségbiztosítótól, a székhelye szerinti illetékes kormányhivatalhoz kell fordulnia.

A kormányhivatalnak pedig teljesítenie kell az adatszolgáltatást a kifizetőhely kérésére, így megindulhat a táppénzes kifizetés.

A tervezett szerint ezen felül az utazási költségtérítési támogatás igénybevétele során bizonyos körben az adatrögzítési kötelezettség megszüntetésével egyszerűsíthető az eljárás.

A rendelet továbbá módosítja a „16 éven felüli” kifejezést a jogosultaknál, és a „18 éven felüli” kifejezés váltja fel, pontosítva ezzel az életkori korlátokat a jogszabályban.

A módosított rendelet értelmében az új szabályok 2024. január 1-jétől lépnének hatályba.

Kapcsolódó írásaink