Belföld

Idegenvezetőnek csapott fel Lázár János + VIDEÓ

A videó legelején a tárcavezető többek között ismerteti a nézőkkel, hogy a magyar történelmi családok közül egyedül a Károlyiak rendelkeznek grófi titulussal, tizenegy ágú hercegi koronával, és ők magukat ezeréves családnak titulálják – számolt be a Mandiner.

Idegenvezetőnek csapott fel Lázár János + VIDEÓ
„Idegenvezetőnek” csapott fel Lázár János
Fotó: YouTube

Az önkép, hogy legerősebb, leghazafiasabb, legvagyonosabb, a nemzet és a haza iránt legelkötelezetettebb első családról beszélünk.

„Ők magukat így identifikálták” – hangsúlyozta Lázár János.

A miniszter ezután arról is beszélt, hogy Magyarországon európai szemmel is látható családi vagyonok alakultak ki ezer év alatt folyamatosan. Megjegyezte, hogy a magyar történetírás még mindig „szenved” attól a hagyománytól, amit a marxista történetírás hagyott ránk. Pedig egy olyan nép történetét, mint amilyen a magyar, fel lehetne a családok történeteként is fogni.

„Azért tartjuk népszerűnek a Károlyi-nemzetséget, melynek ma élő tagjai is viszonylag nagy köztiszteletnek örvendenek, mert míg az Esterházyakat Bécshez és a Habsburgokhoz kötik, a Károlyikat pedig sokkal inkább kötik a nemzeti függetlenségi szellemhez, hiszen a család szinte minden tagja ‘48-as volt. (…)”

„A Károlyiak a néplegendában népszerűbbek, mint az a nagyon nyugat-dunántúli, nagyon katolikus családi kör, akik a Habsburg-monarchiához nagyon kötődtek. Magyarországon keleti részén a Károyi-család volt az, amely olyan gazdasági erővel bírt, ami nemzetközi környezetben is észrevehető volt” – hangzott el a videóba.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink