Belföld

Novák Katalin: Hazaszerető emberekre van szükség

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumban Magyarország főparancsnoka arról beszélt, hogy napjainkban felértékelődött a rend és biztonság szerepe

Hazaszerető emberekre van szükség, olyan magyar emberekre, akik a hazájukat akár az életük árán is megvédik – mondta a köztársasági elnök Bács-Kiskun vármegyében tett látogatásán Kiskunhalason egy kilencedik évfolyamos kadétszázad fogadalomtételén.

Novák Katalin: Hazaszerető emberekre van szükség
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumban Magyarország főparancsnoka arról beszélt, hogy napjainkban felértékelődött a rend és biztonság szerepe
Fotó: Facebook/Novák Katalin

A köztársasági elnök elmondta: mindenki arra vágyik, hogy a saját családját biztonságban tudhassa. A magyar kormány is szeretne minden magyar embert biztonságban tudni, és ebben számít a kadétokra is – tette hozzá.

Novák Katalin arra kérte a fiatalokat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ezt a biztonságot hosszú távon is garantálni tudják a magyar embereknek.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Sándor-palota Honvédelmi Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy ma, amikor háború van a határ túloldalán, és újra háború dúl a Közel-Keleten, felértékelődik a béke kérdése. A béke megőrzéséhez pedig az országnak szüksége van az erős, felkészült magyar honvédségre – fogalmazott.

Mint mondta: a honvédkadét-program célja, hogy a honvédelmi nevelésen keresztül megtalálja azokat a fiatalokat, akik fontosnak érzik a honvédelem és a haza védelmének ügyét. „A jövő Magyarországa ugyanis a haza ügye iránt elkötelezett fiatalok kezében van" – fogalmazott.

Az eseményen részt vett Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Kovácsné Szekér Enikő, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára, Takács Attila Géza vezérőrnagy és Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is.

Az államfő az ünnepélyes kadétavató után a kiskunhalasi Rostás László Cigány Közösségi Házba látogatott. A Női vezetők a közéletben című stúdióbeszélgetésen kiemelte: fontosak az olyan beszélgetések, amin csak nők vesznek részt, akiknek tevékenysége – véleménye szerint – a családi feladatok ellátásával és a közösségek élén való szerepvállalással is sokszor együtt jár.

„Szeretném, ha tudnánk találkozni, beszélgetni és erőt adni egymásnak" – fogalmazott a köztársasági elnök.
Elmondta: a vármegyelátogatások elsősorban az emberi találkozásokról szólnak. Hozzátette: a köztársasági elnöki tisztségét arra is szeretné használni, hogy a látogatásokkal odairányítsa a figyelmet, ahová egyébként kevesebb figyelem irányul.

Az államfő hangsúlyozta: identitásának legfontosabb eleme a család. Úgy véli, a vezető pozíciókban lévő nőknek, ha van gyermekük, sokkal inkább gondolnak a következő generációkra, így felelősségteljesebb döntéseket tudnak hozni. Szerinte fontos azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy a fiatalok kellő időben gondolkodjanak a családalapításon.

„Az a harc nem vezet sehová", amelyben némely női vezetők arra bátorítják a fiatal női generáció tagjait, hogy mondjanak le a családalapításról a karrier miatt – szögezte le a köztársasági elnök.

Kapcsolódó írásaink