Belföld

Repülőkadétok Fűzfőn

Kadétkiválósági központot szeretnének létrehozni

Országos jelentőségű, bátran hiánypótlónak nevezhető pályaorientációs napot tartott pénteken az alapítványi fenntartású Báró Wesselényi Miklós Gimnázium Balatonfűzfőn – hangoztatta a lapunknak Bárdi-Farkas János. Az intézményt működtető alapítványa társelnöke aláhúzta, céljuk egy kiválósági központ létrehozása.

Repülőkadétok Fűzfőn
Nagy sikert aratott a diákok körében a honvédség arzenáljának bemutatója
Fotó: Török Péter / MH

Aki hozzánk jön, nemcsak a vitorlázórepüléssel, hanem a modern technikákkal, így egyebek mellett a drónokkal is megismerkedhet – mondta lapunknak Bárdi-Farkas János. A balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola alapító társelnöke annak kapcsán nyilatkozott, hogy pénteken országos jelentőségű, hiánypótló pályaorientációs napot tartottak az intézményben.

Fegyverbemutató
Szvath Tamás alezredes fegyverbemutatója
Fotó: Török Péter / MH

Mint megtudtuk, az ENSZ UNESCO partnerintézményeként és a Honvéd Kadétprogram tagjaként működő iskola a saját diákjai számára szervezett edukációs rendezvény keretében népszerűsítette a honvéd életpályában rejlő lehetőségeket. A rendezvény keretében, a Gróf Széchenyi Családi Alapítvány képviseletében, Széchenyi Tímea részvételével felavatták az iskolában kialakított Széchenyi-termet.

Indul az ünnepség...
Indul az ünnepség...
Fotó: Török Péter / MH

Természetesen nem csak az avatásról szólt az esemény, hiszen a két alapítvány közötti oktatási, kulturális és innovációsegyüttműködés is született – hangoztatta Bárdi-Farkas János. Aki egyben arra is utalt, idén első alkalommal nyújtotta át a Báró Wesselényi Miklós Gimnázium emlékplakettjét Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredesnek, aki a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Veszprém Megyei Egyesületének volt elnöke. Az elismerés átadására ezt követően minden tanévben sort kerít az intézmény vezetése. Az ezredes mint a rendezvény rangidős tisztje a gimnáziumnak a honvéd kadétprogramban részt vevő három legeredményesebb tanulóját előléptette.

Közülük az egyike a honvédelmi miniszter korábban már kitüntette – húzta alá Bárdi-Farkas János.

Széchenyi Tímea is megszólalt az ünnepségen
Széchenyi Tímea is megszólalt az ünnepségen
Fotó: Török Péter / MH

Mint arról korábban már beszámoltunk, a gimnáziumban intézményi prioritásként elérhető repülőoktatás idéntől drónvezető képzéssel bővült ki, valamint mindez a jövő tanévtől repülő-mechatronikai képzéssel is kiegészülhet. Az intézményalapító lapunknak elmondta, jelenleg egyeztetéseket folytatnak a Honvédelmi Minisztérium vezetésével annak érdekében, hogy a fűzfői intézmény a kadétprogramban részt vevő – országosan immár százhúsz – iskola ernyőszervezeti jellegű kiválósági központjává válhasson.

Egy előadás a sok közül
Egy előadás a sok közül
Fotó: Török Péter / MH

Bárdi-Farkas János kifejtette, a pályaorientációs napon az országos ismertségű, katonai doktrínakutatóként számon tartott Mező András tartott előadást az orosz légierőnek az ukrajnai háborúban játszott szerepéről. A rendezvényt a helyszínen üdvözölte az MH Légierő Parancsnokság képviselőjeként Szvath Tamás alezredes. Az eseményre a veszprémi Hadkiegészítő és Toborzó Központ munkatársai is eljöttek, akik a magukkal hozott eszközökkel fegyverbemutatót is tartottak a diákoknak.

Bárdi-Farkas János: Célunk, hogy a diákoknak kiemelkedő tudást adhassunk át...
Bárdi-Farkas János: Célunk, hogy a diákoknak kiemelkedő tudást adhassunk át
Fotó: Török Péter / MH

Bárdi-Farkas János lapunknak kifejtette, ha a miniszter elfogadja az ajánlatukat, akkor félszáz fiatalt tudnak elhelyezni a kollégiumukban. Az iskola szerződésben áll a tapolcai repülőtérrel, ahol az oktatás jelenleg is folyik. A pedagóguskar képzettsége biztosíték arra, hogy a képzés magas színvonalon fog folyni – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink