Belföld

Magyar katonák iraki szerepvállalását hosszabbítaná meg a kormány

A javaslatról várhatóan még az idén dönthet az Országgyűlés

A kormány nevében a honvédelmi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek az iraki katonai szerepvállalásról szóló módosító javaslatát – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán.

Magyar katonák iraki szerepvállalását hosszabbítaná meg a kormány
A javaslatról várhatóan még az idén dönthet az Országgyűlés
Fotó: MH/Török Péter

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető előterjesztése alapján legfeljebb húsz – váltási időszakban negyven – katona teljesítene szolgálatot az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletekben. A megbízatás a katonáknak 2025. december 31-ig szól – ismertették.

„Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a NATO kollektív védelmi feladataiban, a terrorizmus elleni közös fellépéséhez a szövetség megbecsült tagjaként Magyarország továbbra is hozzájárul” – olvasható a közleményben.

A tárcavezető hozzátette: a magyar kormány álláspontja továbbra is egyértelmű, az Európát sújtó migrációt meg kell fékezni, és a bajt helyben kell kezelni. A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, az Iszlám Állam harcosai európai városokba és a magyar déli határhoz is érkeznek, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a migrációt és a terrorizmust megfékezzük és a Magyar Honvédség – a korábbiak alapján 2023. december 31-ig tartó – iraki szerepvállalását 2025. december 31-éig meghosszabbítsa az Országgyűlés.

A most benyújtott határozat alapján a Magyar Honvédség a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatokban is részt vesz majd – írták.

A Magyar Honvédség katonái 2015. augusztus 25. óta szolgálnak Irak kurd régiójában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi művelet keretében – emlékeztettek.

A javaslatról várhatóan még az idén dönthet az Országgyűlés – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Kapcsolódó írásaink