Belföld

Koncz Zsófia: Energetikai fórumsorozatot indít az Energiaügyi Minisztérium

Az energiaválság idején a kormány senkinek sem engedte el a kezét

Energetikai fórumsorozatot indít az Energiaügyi Minisztérium (EM) annak érdekében, hogy a kistelepülések vezetőivel egyeztetni tudjon a Magyarországot érintő energetikai kérdésekről – jelentette be Koncz Zsófia, a tárca parlamenti államtitkára kedden a fórumsorozat első állomása előtt tartott sajtótájékoztatón a Győr-Moson-Sopron vármegyei Bágyogszováton.

Koncz Zsófia: Energetikai fórumsorozatot indít az Energiaügyi Minisztérium
Koncz Zsófia
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Koncz Zsófia elmondta, az energiaválság idején a kormány senkinek sem engedte el a kezét. A magyar családokat úgy védi a kormány, hogy fenntartotta a rezsicsökkentett sávot, amivel az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárait fizetik.

Hozzátette: a vállalkozásoknak különböző konstrukciókkal segítettek, emellett folyamatosan egyeztettek a helyi önkormányzatokkal. Az ő kezdeményezésükre több intézkedést is be tudtak vezetni, és e közös gondolkodás folytatásaként jött létre az energetikai fórumsorozat.

A helyi országgyűlési képviselőkkel és az MVM Zrt. közreműködésével tartott szakmai egyeztetéseken ismertetik, hogy Magyarország az energiaszuverenitásért mit tett, és mit tesz a jövőben.

Az államtitkár kiemelte: a veszélyek korát éljük, háborús helyzet van, amire olyan szankciós intézkedéseket vezettek be a világban, amelyek nyomán energiaválság alakult ki.

Felidézte, hogy a kormány azért döntött az önálló Energiaügyi Minisztérium létrehozása mellett, hogy az energiaválság okozta helyzetre válaszokat adjon.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, hogy a napokban kezdődő fűtési szezonban is maradnak a rezsicsökkentett árak, a földgáztárolók pedig 97 százalékban fel vannak töltve.

Hangoztatta, hogy a kormány biztosítani tudja a Rezsivédelmi Alapot, az önkormányzatokat pedig az idén 76 milliárd forinttal támogatta. Hozzátette: a jövő évi költségvetésben az önkormányzatok rezsiterheit egy ennél is nagyobb összegben kívánja segíteni a kormány.

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a jövőben közel húsz energetikai fórumot tartanak országszerte.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kistelepülések szempontjából érzékelhető leginkább az energiaválság, mert sok esetben versenyhátrányban vannak a nagyobb településekkel szemben.

Elmondta, hogy a kormány már több körben támogatta és támogatja a jövőben is a települési önkormányzatokat, különböző fejlesztési forrásokat biztosít számukra, egyebek mellett a Magyar falu programon keresztül is annak érdekében, hogy a települések által fenntartott intézmények energetikai szempontból a lehető leghatékonyabbak legyenek.

A fórumon részt vett Barcza Attila Sopron és környéke, valamint Kara Ákos és Simon Róbert Balázs Győr és környéke fideszes országgyűlési képviselői.

Kapcsolódó írásaink