Belföld

Szánthó Miklós: Kulturális szuverenitásunk nem lehet vita tárgya

Itt az ideje a stratégiai összekapcsolódásoknak

Kulturális szuverenitásunk nem lehet vita tárgya – hangsúlyozta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója azon a hétfői budapesti konferencián, amelyen magyar és olasz konzervatív szervezetek kötöttek partnerségi megállapodást.

Szánthó Miklós: Kulturális szuverenitásunk nem lehet vita tárgya
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Az Europa Nostra, Italian–Hungarian think-tank Dialogue elnevezésű eseményen a főigazgató szavai szerint a felek azért kötöttek szövetséget egymással, „hogy elmélyítsék együttműködésüket a baloldali progresszió és a hagyományos értékek eróziója által támasztott kihívásokkal szemben”.

Szánthó Miklós úgy fogalmazott, a világ erőegyensúlya megbomlott, a világrend átalakulóban van, ezért most van itt az ideje a stratégiai összekapcsolódásoknak.

„Ma kell megvédenünk a holnapot – jelentette ki, hozzátéve: – a kulturális szuverenitásunk átfogó támadás alatt áll”, mert a balliberális erők a woke nevében fel akarják számolni Európa zsidó-keresztény gyökereit, mi több, „szervezett lakosságcserén dolgoznak”.

Európát vissza kell terelni a józan ész útjára, mert a brüsszeli és liberális elit „föderatív, multikulti átjáróházzá” tenné az Európai Uniót – mutatott rá Szánthó Miklós.

Hozzátette: a balliberális erők a normalitáshoz való viszonyunkat rendítenék meg, ez azonban „civilizációs zsákutca”, amivel az olasz és a magyar jobboldaliak nem tudnak azonosulni.

A főigazgató szerint csak erős és szuverén tagállamok építhetnek erős Európát, s ezt a célt szolgálja a hétfői együttműködés megkötése is. Úgy folytatta: eljött az ideje, hogy az érintett szervezetek „intellektuális think-tankekből, agytrösztökből proaktív, közös értékekre alapozott do-tankekké, azaz aktívan cselekvő szervezetekké váljanak”.

A megállapodást az Alapjogokért Központ képviseletében Szánthó Miklós főigazgató, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány részéről Törcsi Péter, a kuratórium elnöke, a Centro Studi Machiavelli oldaláról Daniele Scalea elnök, valamint a Nazione Futura képviseletében Francesco Giubilei elnök írták alá.

„Az aláírt szándéknyilatkozat hangsúlyozza a nemzetek feletti szupranacionalizmus és az Európai Unióban vészjóslóan előretörő föderális törekvések elutasítását, és ezek helyett a szuverén államok közötti együttműködés erősítésében látja a kontinens jövőjét” – olvasható az eseményről kiadott sajtóanyagban. E szerint a dokumentum kiemeli az Isten, a haza, a család és a szabadság alapértékeit, azzal a meggyőződéssel, hogy a jogok és kötelezettségek a Teremtésből erednek.

Az aláírást követő panelbeszélgetésen Nacsa Lőrinc (KDNP) országgyűlési képviselő, a Magyarország-Olaszország baráti kör elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar–olasz barátság mély alapokon nyugszik és hosszú múltra tekint vissza. Hozzátette: ez a kapcsolat még szorosabb és intenzívebb lehet most, hogy Olaszországnak is konzervatív kormánya van. Közös érdekeink és értékeink vannak – hívta fel a figyelmet a politikus. Azt mondta: ezen közös pontok sorába tartozik például a család szentségének védelme, az élet védelme, az illegális migráció elutasítása, valamint az a célkitűzés, hogy Európát a normalitás talajára kellene visszaállítani.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: folyamatos és erős az együttműködés az olasz közép- és jobboldali pártokkal, Ezekkel azonos nézetet képviselnek a családügy, a demográfiai vagy a szabadság kérdésében is. Fontosnak nevezte, hogy a jobboldali, konzervatív erők „növeljék láthatóságukat” az európai parlamenti választásokig hátra lévő hónapokban, illetve mutassák meg az embereknek, hogy világos elképzeléseik vannak Európa jövőjét illetően.

Győri Enikő a migrációs válság kapcsán hangsúlyozta, Magyarország álláspontja szerint nem a problémát kell idehozni, hanem a segítséget kell helybe vinni, oda, ahol arra szükség van.

Simone Billi (Liga), az olasz parlament képviselője fontosnak nevezte, hogy megváltozzon a jelenlegi pártarány az Európai Parlamentben. Szavai szerint a szocialisták kizárólag ideológiai elvek mentén politizálnak, ahelyett, hogy az emberek érdekei vezérelnék őket. „Az ideológiavezérelt politizálás ellen való fellépés az egyik legfontosabb feladat” – húzta alá.

Francesco Giubilei rögzítette: nemcsak gazdasági szempontból kell erősíteni magyar–olasz kapcsolatot, hanem a politikai, kulturális és metapolitikai téren is. A migránsválságról szólva kiemelte: meg kell állítani az Észak-Afrikából és a balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlókat. A migránsok újraelosztása nem jelenthet megoldást Európa számára – állapította meg. Kitért arra is, hogy a zöldmegállapodás jelenlegi formájában ideológiai alapú egyezmény, amely helyett inkább „zöldkonzervativizmust” kell megvalósítani.

Daniele Scalea az eseményen úgy fogalmazott: „A magyar és az olasz konzervatív erők összefogása a kölcsönös megértés szilárd alapjára épül.”

Massimiliano Ferrari politikai szakértő úgy vélekedett: Magyarországnak meg kell tartania az utat, amin jár. Szavai szerint az Orbán Viktor kormányfő által képviselt irány más nemzetek számára is követendő. A magyar miniszterelnök „az európai hazaszerető emberek világítótornya” – mondta.

Kapcsolódó írásaink