Belföld

A baloldali véleménydiktatúra ellenszere - INTERJÚ

A mi Európánk címmel pódiumbeszélgetés-sorozatot indított Budapesten Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselője. Az első rendezvény tapasztalatai megerősítették, hogy hatalmas igény van a programra.

A baloldali véleménydiktatúra ellenszere - INTERJÚ
Hölvényi György a legfontosabbnak azt tartja, hogy a kereszténység ismét a közbeszéd részévé váljon Európában
Fotó: MH archív/Papajcsik Péter

– Milyen elképzelésekkel indította útjára a beszélgetéssorozatot?

– Hat évvel ezelőtt már volt egy hasonló kezdeményezés, és éreztem az igényt, mert egyre többen jönnek rá, hogy nem lehet egy baloldali véleménydiktatúrának kiszolgáltatni az az európaiság gondolatkörét, hanem létre kell hozni a huszonegyedik századi keresztény, konzervatív jövőképet. A közös Európa létrehozása nem egy baloldali találmány, jellemzően kereszténydemokrata politikusok elképzelésére épült.

– Az első témakör az egyházak és a vallási intézmények szerepével foglalkozott az európai társadalomban. A múlt elemzésével igyekeznek jövőképet kialakítani?

– Az egyházaknak a világ minden pontján társadalmi, szociális, egészségügyi és közösségszervező szerepük van, így történt ez a múltban Európában is, és ennek az Európai Unióban is folytatódnia kell, éppen ezért elengedhetetlen, hogy megtaláljuk az unió és az egyházak együttműködésének a módját.

– A jelenlegi Európában inkább az egyházak leépítésének lehetünk tanúi, lehet még irányt váltani.

– Ez egy óriási kihívás, de rákényszerülünk. A migráció és az iszlám előretörése Európában láthatóan óriási társadalmi változásokat indított el, és mivel egész Európának a kereszténység az alapja, ebből a gyökérből kiindulva lehet csak megtalálni a megfelelő válaszokat. A legkomolyabb problémát abban látom, hogy miközben sok millió európai polgárt érint a kérdés, a téma nem része a közbeszédnek. Világosan látszik, hogy a gyökerek meggyengülése összefüggésben áll a jóléti társadalommal, éppen ezért kell közösen gondolkodni azon a jövőképen, ami a huszonegyedik században követhető irányt mutat.   

– A közös tervezés jegyében hívott meg több külföldi vendéget?

– A meghívottak köre rendkívül széles, a tudomány és a közélet szereplői mellett a téma iránt érdeklődő magyar és külföldi diákokat is örömmel látunk, akik nálunk tanulnak az Erasmus-program keretében, továbbá értékalapú civil szerzetek képviselőit. Mivel egy európai jövőről beszélünk, fontos, hogy minél nagyobb összefüggésben lássuk a kihívást, hiszen az nem minden országban, régióban egyforma.

– Mikor lesz a következő beszélgetés?

– Nincs még pontos időpontja, mert éppen a nemzetközi jellege miatt roppant komoly szervezést kíván, de az ősz folyamán mindenképpen folytatjuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom