Belföld

Giorgia Meloni: Az anyaság erősebbé teszi a nőket

Olaszország nem csupán a nemzet, hanem az egész európai agenda számára kulcsfontosságúnak tartja a családok és a demográfiai kihívás ügyét – jelentette ki Giorgia Meloni. Az olasz miniszterelnök az V. Budapesti Demográfiai Csúcson leszögezte: az a célunk, hogy egy lényeges kulturális változást indítsunk el, mivel az utóbbi évtizedekben kialakult egy rendkívül családellenes hangulat a nyugati világban.

Giorgia Meloni: Az anyaság erősebbé teszi a nőket
Giorgia Meloni
Fotó: MH/Purger Tamás

A gyermekek a nemzet jövőjét egyszersmind a szociális jóllét alapját jelentik – emlékeztetett, majd felhívta a figyelmet, hogy a demográfiai válság nem egy kérdés, hanem a nagy kérdés, és jelenleg a Nyugat rohamléptekkel halad a bukás felé.

A problémák szerinte összetettek, kulturális összetevői is vannak, felelős érte a média befolyása is. A család képe ugyanis folyamatosan elhalványult, az egyén került előtérbe. Az állampolgárok fogyasztókként jelennek meg. És ezek az egyének teljesen el vannak választva a közösségektől, amelyek alapegysége a család – mutatott rá a miniszterelnök, majd felidézte:

„Giorgiának hívnak, anya vagyok, olasz vagyok és keresztény” – jelentette ki néhány éve, ami miatt sok politikai támadás érte, ugyanakkor ez a vállalás nagy népszerűséget is hozott neki. Az emberek ugyanis ezeket a dolgokat fontosnak tartják.

A jelenben zajló folyamatok veszélyt jelentenek az identitásunkra és a jogainkra. Ezzel szembe kell szállni. A család, a közösség nélkül csak számok vagyunk – folytatta az atomizált társadalom veszélyeire, az egyén kiszolgáltatottságára és magányosságára utalva, ami a nyugati társadalmakban manapság általános.

Az identitást, az embereket, a nemzeteket, a családokat, Istent kell megvédenünk, és mindazokat az elemeket, amelyekre a civilizációnk felépült – ez a konzervatív kormányok feladata és felelőssége Giorgia Meloni meggyőződése szerint.

Ez egy nagy feladat, mivel a véleményformáló erők meg akarnak győzni minket, hogy ez nem „menő”, hogy retrográdok vagyunk, nem tudunk lépést tartani a szükségszerű változásokkal. De erről minket soha nem fognak meggyőzni – jelentette ki.

A gazdagabb nemzetek azok, amelyekben kevesebb gyerek születik. Ez elfogadhatatlan. A gazdagságunkat a családok érdekében kell mobilizálnunk úgy, ahogy ezt Magyarország is teszi – mutatott rá, majd azzal folytatta: Magyarországnak sikerült fordítani a negatív trenden: nőt a foglalkoztatottság, azon belül a nőké is, a gyermekek száma is, a házasságoké is.

Giorgia Meloni szerint Magyarország minden sztereotípiát és kifogást megcáfolt a családbarát politika terén.

Hangsúlyozta: a gyermekek nem korlátok, csak velük élhetünk teljes életet. Ezt a saját példájából is tudja, hiszen a lányától csak erősebb lett. Az anyaság megerősítette a munkában, az élet minden területén. Mint mondta, az anyaság során jött rá arra, hogy bármire képes.

A nagy nemzeteknek tehát fel kell vállalniuk a felelősséget és harcolniuk kell egy jobb világért, amelynek középpontjában a család áll – hangsúlyozta.

Végezetül leszögezte: meg kell osztani azt a a tapasztalatot, amit Magyarország az elmúlt években összegyűjtött, és Európának lépnie kell. A születésszámra, a családra, a nemzetállamokra kell koncentrálnia. Aztán Ferenc pápát idézve azt mondta: Európa csak akkor lehet erős és különleges, ha a középpontjában az ember, a család és a nemzetek sokszínűségének megbecsülése áll.

Kapcsolódó írásaink