Belföld

Gyopáros Alpár: Magyarországon reneszánszukat élik az őshonos nemzetiségi közösségek

Az elmúlt tíz évben 8,5-szeresére növekedett a nemzetiségi nyelveken oktató iskolák száma

„Magyarországon tizenhárom őshonos nemzetiségi közösség él teljes nyugalomban, békében és biztonságban, tagjaik az elmúlt több mint egy évtizedben joggal érezhették, hogy »reneszánszukat élik«” – hangoztatta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa vasárnap a többségében horvát nemzetiséghez tartozók által lakott Vas vármegyei Szentpéterfán.

Gyopáros Alpár: Magyarországon reneszánszukat élik az őshonos nemzetiségi közösségek
Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa
Fotó: MTI/Soós Lajos

Gyopáros Alpár a 773 millió forintos kormányzati támogatással felújított és kibővített kétnyelvű általános iskola, tanévnyitóval egybekötött átadásán elmondta: Magyarországon évtizedről évtizedre növekszik azok száma, akik vállalják nemzetiségi identitásukat, a legutóbbi népszámlálás adatai szerint az előzőhöz képest az emelkedés 50 százalék.

Hozzáfűzte: az elmúlt tíz évben 8,5-szeresére növekedett a nemzetiségi nyelveken oktató iskolák száma, tavaly már 102 ilyen intézmény volt.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány nem csak növeli a nemzetiségi oktatást, a nemzetiségi kultúra ápolását segítő intézmények számát, de fenntartásukhoz, fejlesztésükhöz milliárdos nagyságrendű összegekkel járul hozzá.

Az elmúlt egy évben lezajlott nemzetiségi intézményfejlesztési programban a legmagasabb hozzájárulást a szentpéterfai kétnyelvű általános iskolában véghezvitt beruházás kapta – közölte Gyopáros Alpár.

Skrapitsné Jurasits Ágnes (független) Szentéterfa polgármestere az ünnepségen felidézte: 2020-ban 500 millió forint pályázati támogatást nyert el településük az iskola felújítására és bővítésére, amihez a megemelkedett költségek fedezésére 2021-ben további 273 millió forint kormányzati támogatást kaptak.

A fejlesztésnek köszönhetően a régi, teljesen megújult iskolaépület mellé egy új szárny is épülhetett, lehetővé téve, hogy az alsó és a felső tagozatos tanulók ugyanabba az épületegyüttesbe járhassanak.

A polgármester elmondta: az „Élhető település program” pályázat forrásából Szentpéterfa 300 millió forinttal részesül, amiből újabb fejlesztések, járdafelújítás, pihenőpark építése, közösségi terek felújítása valósulhatnak meg 2024 végéig.

Kapcsolódó írásaink