Belföld

Reagált az orosz nagykövetség a tankönyvbotrányra

Az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi fasisztának az 56-os forradalmat – állította az orosz nagykövetség.

Reagált az orosz nagykövetség a tankönyvbotrányra
Orosz Nagykövetség reagálása
Fotó: Facebook

„Nagykövetségünket többen azzal a kéréssel keresték meg, hogy kommentálja az Oroszországban kiadott új történelemtankönyvvel kapcsolatos magyar médiamegjelenéseket” – közölte az orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

„Kezdjük azzal, hogy a velünk szemben megfogalmazott kritika sajnos egy olyan magyar hírportál közlésén alapul, amely – talán szándékosan, talán tudatlanságból – információforrásként és politikai kísérő narratívaként a lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel, amely oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek” – közölték.

„Ez az anyag különösen az 1956-os magyarországi eseményeknek a kontextusból kiragadott és az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutató értékelését tartalmazza” – emelték ki.

A kérdés kapcsán közölték, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek minimum tíz különböző tervezete jutott el. Azt azonban kiemelték, hogy az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi fasisztának az 56-os forradalmat.

Azt azonban elismerték, hogy a tankönyv végleges változata még nem jutott el a nagykövetségre.

„A modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is” – emelték ki.

Tompos Márton felvetéseire is kitértek. „Ami Tompos M. úr azirányú aggodalmait illeti, miszerint Oroszország elnöke »visszasírja a Szovjetuniót«, szeretnénk tisztázni: Putyin úr szerint a Szovjetunió összeomlása »geopolitikai katasztrófa« volt, amelynek következtében 25 millió orosz nemzetiségű és oroszul beszélő állampolgárt fosztottak meg hazájától” – írták.

A nagykövetség szerint a magyar emberek ezt meg tudják érteni, mivel átélték a trianoni tragédiát, amelynek következtében „Magyarország nemcsak területének jelentős részét, hanem lakosságának több mint felét is elvesztette”.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink