Belföld

Gulyás Gergely: Szent István örökségének megőrzése a szabadság védelmét jelenti

Hozzátette: mára Nyugat-Európa a kereszténység alapjait száműzte társadalomszervező elveiből

Szent István örökségének megőrzése a szabadság védelmét, Európa ősi értékeinek megőrzését, az állami szuverenitás fenntartását jelenti – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten.

Gulyás Gergely: Szent István örökségének megőrzése a szabadság védelmét jelenti
Gulyás Gergely: Szent István örökségének megőrzése a szabadság védelmét jelenti
Fotó: MTI/Mónus Márton

Gulyás Gergely az államalapítás napja alkalmából tartott, kitüntetések átadásával egybekötött ünnepségen emlékeztetett rá: Szent István a kereszténységet és az akkori Nyugatot választotta, azonban ezer év elteltével ma már „olyan helyzetben van a kontinens és benne Magyarország, hogy a kereszténységen át már nem vezet út Nyugat-Európába”.

Hozzátette: mára Nyugat-Európa a kereszténység alapjait száműzte társadalomszervező elveiből, jogszabályaiból és közéletéből egyaránt, és egy olyan ideológia uralkodik, „amely minden európai értéket megkérdőjelez, megtagad, felszámol”.

„Szent István örökségének megőrzése a szabadság védelmét, Európa ősi értékeinek megőrzését, az állami szuverenitás fenntartását jelenti” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Kelet-Közép-Európa „kommunizmust is megszenvedett országaiban” kell megőriznünk mindazt, amely ezt a kontinenst évszázadokon át éltette, működtette és meghatározta. Úgy vélte, igaz a mondás, amely szerint a rendszerváltoztatáskor azt hittük, Európa a jövő, ma jó okunk van azt állítani, mi vagyunk Európa jövője.

Kapcsolódó írásaink