Belföld

Gyopáros Alpár: Minden meglévő közösség kincse egy-egy településnek

Minden meglévő közösség kincse egy-egy településnek – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Fejér vármegyei Kincsesbányán, a Rákhegyi Közösségi Ház pénteki avatóünnepségén.

Gyopáros Alpár: Minden meglévő közösség kincse egy-egy településnek
Gyopáros Alpár
Fotó: Facebook/Gyopáros Alpár

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, hogy a legkisebb magyar településeknek is van éltető ereje, ezeknek az erőforrása pedig nem a polgármester vagy az országgyűlési képviselő, hanem a helyi közösségek. Úgy vélte, ahol a közösségek összefognak, dolgoznak egymásért, a településükért, az teremtő erőként jelenik meg.

A kormánybiztos rámutatott, hogy a Magyar Falu Program pályázati kiírásai a kistelepülések javaslatai alapján születnek, „nem Brüsszelben és Budapesten, hanem helyben mondják meg, mire van szükségük”. Többek között Kincsesbánya is jelezte, hogy egy-egy elhanyagolt ingatlan sokat ront a településképen, ezért azokat megvásárolva, felújítva közösségi funkciót adnának az érintett épületeknek. Így született meg a község legújabb közösségi színtere, amelyhez a kormány 45 millió forintot biztosított.

Törő Gábor (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Magyar Falu Programban elnyert források élhetőbbé tették Kincsesbányát. Reményét fejezte ki, hogy a nehéz körülmények ellenére további pályázati lehetőségek nyílnak meg a közeljövőben.

Murányi Marianna (független) polgármester felidézte, hogy három nyertes pályázat segítségével tudták előbb megvásárolni, majd felújítani a korabeli épületet. Mint elmondta, egy nagy hiányt sikerült pótolnia az önkormányzatnak, hiszen évtizedek óta kiváló közössége van a településrésznek, és végre méltó módon tudnak együtt lenni, ünnepelni. Jelezte, hogy nyáron több alkotótábor lesz a házban, illetve baráti társaságok is jelezték, szívesen töltenének időt a közösségi házban.

Kapcsolódó írásaink