Belföld

Nyugdíjasverés a ferencvárosi önkormányzat cégénél

A Bácskai János volt fideszes ferencvárosi polgármester lejáratására szervezett akció egykori szervezője, névjegykártyája szerint a Magyar Nemzetőrség őrnagya, a vagyonkezelő parkolási üzletágának irodavezetője volt az a férfi, F. Gábor, aki egy munkahelyi vitára úgy tett pontot, hogy megütött egy hatvanhat esztendős, nyugdíjas nődolgozót a Fev. IX. Zrt. irodájában.

Nyugdíjasverés a ferencvárosi önkormányzat cégénél
Gyurákovics Andrea frakcióvezető (Fidesz) napirend előtti hozzászólásban beszélt arról, hogy Baranyi Krisztina polgármester nem állt ki a megvert dolgozó mellett a testületi ülésen
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Megütöttek egy nő dolgozót a ferencvárosi önkormányzat egyik cégénél. A megvert, megalázott hölgy több évtizede dolgozik a ferencvárosi önkormányzatnál, közmegbecsülésnek örvend. A Fev. IX. Zrt.-nél, vagyis a ferencvárosi vagyonkezelő parkolási divíziójánál titkárságvezetőként került vitába F. Gábor irodavezetővel, amit felettese pofonnal rendezett le. A történtekről, annak részleteiről a nyugdíjas dolgozó portálunknak nem kívánt nyilatkozni.

Az ügy kitudódott, bár dobra nem verték. Annyit megtudtunk, hogy F. Gábort az incidens után behívták a vezérigazgatóhoz, majd első körben mintha mi sem történt volna, visszamehetett a munkahelyére. Később olyan hírek terjedtek el az önkormányzatnál, hogy F. Gábor, akiről köztudomású volt az önkormányzatnál, hogy Baranyi Krisztina kampánycsapatának is tagja volt, a polgármester asszony bizalmi emberének tekintették, végkielégítéssel távozik majd a parkolási divízió irodavezetői posztjáról.

„Ez nem igaz!” – cáfolta a hírt telefonon lapunk megkeresésére a Fev. IX. Zrt. vezérigazgatója. Pataki Márton Dániel portálunknak elismerte, volt olyan javaslat, hogy F. Gábor bocsánatkérés mellett háromhavi felmondással köszönjön el posztjától, de végül ezt elvetették. Hangsúlyozta, hogy rendőrségi feljelentést kizárólag a sértett jogosult tenni az ügyben, ám hogy tesz-e vagy sem, az a személyes döntése. Hozzátette: az ügyről az önkormányzati cég igazgatósága és a felügyelőbizottsága tájékoztatást kapott, s munkáltatóként vezérigazgatói jogkörben neki kellett eljárnia. Ennek alapján azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntette meg az irodavezető munkaviszonyát, míg a titkárságvezető írásbeli figyelmeztetést kapott. A vezérigazgató ezt azzal indokolta, hogy a sértett dolgozó a belső vizsgálat során elismerte, hogy a pofont megelőzően maga sem elfogadható módon kommunikált a munkahelyi vita során. Kérdésünkre, hogy mit kell ezen érteni, Pataki azt felelte, hogy a titkárságvezető a „kussoljál” kifejezést használta.

A nem mindennapi botrányt a balliberális vezetésű Ferencvárosi Önkormányzat ennyivel igyekezett letudni, holott Gyurákovics Andrea fideszes frakcióvezető a testületi ülésen napirend előtti hozzászólásában beszélt a titkolt – később kiszivárgott –történetről. „Baranyi Krisztina polgármester részéről a nagy csönd és a cinikus mosoly volt a válasz. Ennyi – jegyezte meg lapunknak Gyurákovics. – Az ügy kapcsán szóba hoztam a kamu parkolási VIP-lista ügyét, amelyen a független baloldali média hónapokig csámcsogott az önkormányzati választások előtt, sőt a 444.hu újságíróját a »nagy leleplezésért« Transparency–Soma-díjjal tüntették ki. Erről később maga a rendőrség derítette ki, hogy a nyugdíjas dolgozót felpofozó személy volt az, aki korábban aggályos módon belenyúlt a parkolási nyilvántartásba, s az is ismert, hogy az illető Baranyi Krisztina kampányának aktív segítője volt, éppen a nagy parkolási leleplezésben” – folytatta Gyurákovics Andrea.

„De a polgármester asszony sem erre, sem bántalmazásra nem reagált, holott éppen ő volt a bántalmazott nők melletti kiállás élharcosa Ferencvárosban és a magyar közéletben. Mennyire hiteles egy ilyen polgármester? A saját önkormányzati dolgozónk mellett nem kellene kiállnia? Ráadásul még meg is alázzák a megpofozott dolgozót egy írásos figyelmeztetéssel, hogy nem beszélt elég szépen az agresszorával” – tette hozzá a Ferencvárosban ellenzékben lévő Fidesz frakcióvezetője.

Az ügy kapcsán kérdéseinkkel elektronikus levélben megkerestük Baranyi Krisztina polgármestert, de ezekre még nem kaptunk választ.

Bácskai János: Együtt énekeltünk a kórusban

„F. Gábor iskolatársam volt, tízévesen együtt énekeltünk a kórusban – mesélte lapunknak Bácskai János, aki 2010 és 2019 között volt Ferencváros fideszes polgármestere. – Úgy emlékszem, 2014 után azzal a mesével keresett meg, hogy Csepelen Németh Szilárd polgármester elbocsátotta, három gyermeke van, nem tudja őket eltartani. Így került a ferencvárosi parkolási céghez informatikai adminisztrátorként. Az egykori iskolatárs segítségét azzal igyekezett meghálálni, hogy ő rögzítette 2017. december 6-án jogosulatlanul a parkolási adatbázisban, hogy az általuk kitalált VIP-listában vitorlástársam, a kéményes vállalkozó kocsijának rendszáma is szerepel. Öt nap múlva egy közmeghallgatásra került sor Ferencvárosban, amelyen megjelent Ács Dániel, a 444.hu újságírója, s rákérdezett az illető vitorlástársra, hogy miért kapott ő VIP-bérletet. Nem értettem az egész feltevést, hiszen az illető ilyet nem kapott. Az ösztönöm azonban azt súgta, hogy ez valami csapda lehet, s azt válaszoltam, hogy tudomásom szerint a vitorlástársamnak nincs ilyen parkolóbérlete, de tizenöt napon belül megkapja a választ. Több mint egy hét eltelt, de csak nem jött a válasz, ekkor magam léptem. Feljelentést tettem. A nyomozás során kiderült, hogy az egészet egykori kórustársam csinálta. A nyomozást azzal szüntették meg, hogy károkozás nem történt, kiderült ugyanis, hogy a VIP-személy, az én vitorlásbarátom rendszeresen mobilfizetéssel vásárolt parkolójegyet, mivel tudomása sem volt a bérlete létezéséről. Egyébként nem is létezett ilyen VIP-lista. A Fev. IX. Zrt. akkor mindenesetre elbocsátotta. Baranyai Krisztina megválasztása után derült ki, hogy F. Gábor a kampánycsapatának tagja lett: 2019 őszén az ő oldalán vonult be dicső seregével az önkormányzatba. A független politikus és a független propagandista újságíró gyümölcsöző szövetségének a megbuktatásom érdekében bevetett segítője volt az egykori kórustársam. Mindezt a rendőrségi ügyben kirendelt igazságügyi szakértő állapította meg.”

Kapcsolódó írásaink